Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

JAKÉMU OBĚDU DÁVAJÍ PŘEDNOST MORAVANÉ

JAKÉMU OBĚDU DÁVAJÍ PŘEDNOST MORAVANÉ

12. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Prioritou každého zaměstnavatele je beze sporu dosáhnout vysokého pracovního nasazení zaměstnanců.

Jedním  z motivačních  prvků  jsou  i  stále  aktuální zaměstnanecké benefity. Dnes jich  zaměstnavatelé  nabízejí  hodně,  ale  k těm základním, které mají na efektivitu vliv,stále patří umožnění dobrého oběda.

Výsledky z průzkumu FOOD společnosti Edenred, který se zaměřuje mimo jiné na zvyšování kvality nabízených obědových menu, ukázaly, že i zde platí, když dva dělají totéž, není to úplně totéž.

Například Moravané na rozdíl od Čechů si raději nosí oběd v krabičce z domova. Díky polednímu menu chodí Češi na oběd do restaurace nejvíce v Evropě.

Polední menu na Moravě stojí v průměru 117,20Kč. V Čechách více, 122,80Kč, přesto Češi více využívají možnosti zajít si do restaurace nebo si jídlo objednat než Moravané, kteří se častěji přiklání k domácí přípravě oběda. Takovéto formě poledního občerstvení dává přednost 41 % zaměstnanců na Moravě. V Moravskoslezském i Zlínském kraji je to přesně polovina všech dotazovaných. I proto firmy často nabízí možnost obědvat v odpočinkových firemních místnostech. Tomuto novodobému trendu stravován ío polední pauze s ať už doma připraveným, koupeným nebo dovezeným obědem dává přednost 30 % Moravanů a 31 % Čechů.

Průzkum řeší i faktor výběru oběda podle nutriční kvality jídel. Vyplývá z něho, že pro čím dál více z nich je to stále aktuálnější téma(v Čechách 46 % a na Moravě 39 % dotazovaných strávníků). Zajímavé určitě je, že pro 29 % Moravanů ovlivňuje výběr poledního menu ivelikost porce.

To, že má výběr jídla vliv nejen na výkonnost, produktivitu, efektivitu ale i zdravotní stav je vcelku nasnadě, proto je pravidelné stravování důležitou součástí dne. Obědovou pauzu si v České republice dopřává denně téměř 70 % zaměstnanců bez ohledu na region.

Kam zajít na zdravý oběd?

Jak vyplývá z průzkumu,výběr správných potravin a nutričně vyváženého oběda, je důležitý pro čím dál více zaměstnanců. Průvodcem jim může být program FOOD od společnosti EDENRED, díky kterému se mohou zaměstnanci lépe zorientovat v tom, která restaurace takovou nabídku poskytuje. Síť restaurací FOOD nabízí zdravá a vyvážená jídla, která splňují kritéria programu.

Restaurace jsou snadno poznat podle samolepky na vstupních dveřích. Seznam všech více než 1600 restaurací po celé České republice najdete ve vyhledávači partnerských provozoven na webových stránkách společnosti EDENRED.

Průměrná hodnota stravenek

Podle provozovatele sítě biorestaurací Rebio Ondřeje Korbičky zákazníci v Jihomoravském kraji nejčastěji platí stravenkou v rozmezí nominální hodnoty 80 –100 Kč. Tomu se majitelé restaurací v tomto regionu snaží vyhovět a na základě toho upravují skladbu obědového menu tak, aby bylo cenově přijatelné. Přesto za jídlo uvařené z kvalitních surovin si dnes lidé rádi připlatí. Tvrdí to 47 % zaměstnanců v Jihomoravském kraji, 44 % v Moravskoslezském kraji, 38 % ve Zlínském kraji a 56 % v Olomouckém kraji. A že je to zvyšující se trend, který potvrzuje průzkum FOOD vyplývá i z meziročních srovnání těchto průzkumů.

„Je to hlavně o dlouhodobém zlepšování kvality a vaření z kvalitních surovin. Pokud člověk dostane stejně či více kvalitní jídlo, než si uvaří sám, bude ho to motivovat k tomu si raději jídlo koupit,“ říká Ondřej Korbička. Přestože průměrná hodnota stravenek nepokryje vždy celou částku za obědové menu, tak pokud to odpovídá naší představě o kvalitním stravování, je čím dál více lidí vaktivním věku ochotno ji zaplatit. A to potvrzuje i pan Korbička. „Nabízíme obědové menu za 139 Kč, které zahrnuje polévku, hlavní jídlo, salát, zákusek a kusovou specialitu a navzdory tomu, že cena menu převyšuje nominální hodnotu stravenky, jsou lidé ochotni to zaplatit,“ dodává provozovatel biorestarací Rebio.

 

Zdroj: CrestCommunications a.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz