20. 9. 2012 - V loňském roce se s cukrovkou léčilo přes 825 tisíc osob, uvádí to Ústav zdravotnických informací a statistiky. Odborníci varují, že zhruba dalších 200 tisíc o svém onemocnění vůbec neví, takže se ani neléčí. Celkově může být v Česku až milion lidí, kteří ve své stravě musí hlídat obsah cukru. Jak jim mohou pomoci dia potraviny?
„Jedním z mýtů, které kolem ,dia‘ potravin kolují, je, že nejsou příliš chutné. To už dávno není pravda. Některé produkty jsou dokonce chuťově lepší než jejich ,cukrová‘ konkurence. Ovocný cukr je od toho řepného chuťově prakticky k nerozeznání,“ vysvětlila Marcela Mitáčková, marketingová ředitelka společnosti Hamé.
Většinu „dia“ potravin z nabídky Hamé mohou jíst i celiaci, neobsahují totiž lepek. Diabetici však musí být obezřetní i při konzumaci potravin označených jako výrobky pro diabetiky a musí je vždy započítat do celkového denního příjmu. Produkty pro diabetiky by neměly obsahovat řepný cukr, který má vysoký obsah kalorií a diabetik tak rychle vyčerpává povolenou denní dávku sacharidů. Řepný cukr je vhodnější nahradit například fruktózou – ovocným cukrem.
„V nabídce myslíme i na zákazníky, kteří vyhledávají výrobky bez přídavku cukrů. Nabízíme široký sortiment výrobků hodících se pro diabetiky. Nechybí například džemy, ovocné výživy, kečupy, ovocné kompoty, sterilovaná zelenina, zeleninové saláty a další. U všech potravin pro zvláštní výživu na etiketách vždy jasně uvádíme nutriční hodnoty, složení výrobku a druh přidaného cukru, který daná potravina obsahuje. Výrobky je také možné podávat v rámci diet zaměřených na štíhlou linii a zdravý životní styl,“ řekla Marcela Mitáčková.
Obecně se dá říci, že se cukrovka může vyskytovat v každém věku a postihuje obě pohlaví. Cukrovka se dělí do dvou skupin. V prvním případě onemocnění vzniká zpravidla už v dětství v důsledku poruchy imunity. „Druhý typ je výrazně častější, trpí jím každý sedmý obyvatel Česka. Podle statistik má cukrovku druhého typu přes 758 tisíc lidí. Vyskytuje se u obézních lidí s nedostatkem pohybu a špatnou skladbou jídelníčku,“ uvádí ve své zprávě Miroslav Zvolský z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.
Stále více přibývá dětských pacientů. Podle Evropské komise se v Evropské unii aktuálně pohybuje asi dvaadvacet milionů dětí s nadváhou nebo obezitou. „Máme stále více dětí ve věku sedmi let, které mají cukrovku. To může mít ničivé dlouhodobé zdravotní následky. Tyto děti skončí s infarkty nebo ztrátou končetiny či zraku už ve věku třiceti nebo čtyřiceti let,“ řekla pro The Telegraph diabetologická sestra Christine Coltrellová.
Preventivní opatření proti diabetu prvního typu neexistují, naopak cukrovky druhého typu se člověk vyvarovat může. Stačí dodržovat vyvážený jídelníček a mít dostatek pohybu. Nemocný by měl dodržovat dietu, která spočívá v častém přísunu potravy v malém množství. Lékaři také nedoporučují výrobky slazené sacharózou.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.