19. 06. 2019- VALTICE - V úterý 11. června se ve Valticích letos již podruhé uskutečnilo hodnocení vín do soutěže „Suchá vína online“.
Přítomní členové Unie enologů degustovali 10 vzorků, z nichž nejlépe uspěl Pinot Blanc z vinařství Johann W Zámecké vinařství Třebívlice.
I tentokrát vína, která usilovala o zařazení do výběru stovky exkluzivních suchých vín, musela dosáhnout minimálně 85 bodů ze 100, což se podařilo jen třem z nich. Během červnového setkání Unie enologů posuzovali členové 10 vzorků bílých.
„Šampionem“červnového hodnocení se stalo jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr Pinot Blanc ročník 2015 z vinařství Johann W Zámecké vinařství Třebívlice, které získalo rovných 90 bodů a zařadilo se tak na 17 pozici mezi hodnocenými víny.
„Toto víno pochází ze Severních Čech z viniční trati Pod Hazmburkem, z vulkanického podloží a je specifické tím, že jeho projev je hodně minerální až slaný,“ uvádí sklepmistr vinařství Martin Nesvadba a dodává, že všechna jejich vína mají díky podloží tento typický projev. V chuti je tento Pinot Blanc komplexní s tóny sušeného ovoce a příjemnou kyselinou v závěru.
Držitelem nejvyššího počtu bodů v soutěži stále Pinot Noir, výběr z hroznů z roku 2011 z vinařství Vinselekt Michlovský. Červnové hodnocení bylo již sedmnáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem bylo posuzováno již 191 vín, z nichž 116 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“. Tato vČeské republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín.
„U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru“ uvádí předseda Unie enologů, Mojmír Baroň, a dodává, že přihlásit se mohou pouze vína splňující podmínky soutěže.
Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším. „Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke kom plexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“dodává Mojmír Baroň.
CílemUnie enologů je sdružovat enology působící v České republice, organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictvím, enologie, vinařství, zajišťovat světu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost, podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.
Jaká vína se mohou přihlásit?
- Hrozny pro výrobu vína musí pocházet pouze z ČR (vinařská oblast Morava a Čechy).
- Výrobce musí být plátce do VF.
- Vína lze vyrábět pouze z hroznů révy vinné odpovídajících kvalitativnímu zařazení: o víno s přívlastkem pozdní sběr o víno s přívlastkem výběr z hroznů, o bez přídavku cukru a etanolu v celém procesu vinifikace. o víno –bílé i červené musí mít obsah zbytkového cukru (gl + fr) max 4 g/l. o minimální obsah alkoholu je 12,5 %, bez zaokrouhlování.
Více informací na www.unieenologu.cz a www.suchavinaonline.cz
Zdroj: Kateřina Martykánová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.