Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Zatímco jinde vzpomínky blednou, v Jeseníkách zlátnou

Zatímco jinde vzpomínky blednou, v Jeseníkách zlátnou

18. 07. 2019 - HANUŠOVICE - Silnice brázdilo sympatické UNO, frčely plísňáky a kazeťáky z Tuzexu rozehřívaly hity Elánu nebo Michala Davida.

Žít non stop se líbilo i Vladimíru Doleželovi, hanušovickému rodákovi a pivovarníkovi, který v roce 1984 slavil 35 let a stál u zrodu první jedenáctky. Dostala jméno hory – Šerák.

RYZÍ 11 PROVĚŘENÁ ČASEM

„Byla to vůbec první 11 a o její receptuře se dlouho rokovalo. Pivovarnicky jsme měli jasno, ale chybělo nám jméno. Až dosud jsme piva označovali jako 8, 10 nebo 12 a Šerák byl první, který dostal jméno“, vzpomíná Vladimír Doležel. Zatímco tehdy byl Šerák neznámý nováček s nejistou budoucností, dnes je symbolem Jeseníků.

VŽDY U NÁS PLATILO PŘÍSLOVÍ „JAKÝ OTEC, TAKOVÝ SYN“

Stát se mistrem varny znamená být u zrodu zlatého moku. Pod našima rukama vzniká z vody, chmele a sladu základ budoucího piva. Když použijete horskou vodu, která si vezme to nejlepší z moravského sladu a chmele z Tršic a Žatecka, víte, že dáváte pivu to nejlepší. Uběhlo 35 let od doby, co jsme uvařili první várku, a jako by se ho čas ani nedotkl. Když se dnes napiju, je to jako tenkrát. A to se říká, že vzpomínky blednou, mně ale tato vzpomínka zezlátla. Tehdy by mě skutečně nenapadlo, že se Šerákem oslavím 70.

JESENÍKY MU DALY JMÉNO

Šerák jim vděčí za jméno i svébytnost. Za svou slávu a chuť pak našim sládkům. Je to jediný z horských velikánů, který už dávno sestoupil do nížin a můžete mu být nablízku, ať jste kdekoli. Je oslavou pivovarnického řemesla a síly přírody. Jeho základem je voda z horských pramenů, které se nacházejí přímo v pivovaru. Voda z nich je přirozeně tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat a dává pivu jedinečnou jiskru. Tradiční postupy vaření a zrání piva umožňují pivu vzít si z chmele i sladu to nejlepší. Šerák si právem říká Ryzí 11 z hor a potvrzuje to i řada ocenění z domova i zahraničí. Je symbolem Jeseníků a vychutnat si ho tady můžete v každém pohostinství či stylové hospůdce.

Na úvodní fotografii je Vladimír Doležel, mistr varny v roce 1984.
Vladimír Doležel pochází ze staré pivovarské rodiny z Hanušovic a pivovarské řemeslo ctili už jeho rodiče.

Zdroj: Mgr. Hana Matulová, Mark Publicity

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz