Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Naše babičky vařily jednoduše a moc dobře věděly, co je dobré

Naše babičky vařily jednoduše a moc dobře věděly, co je dobré

30. 07. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Pokud se po celý rok snažíte jíst co nejvíce sezónních surovin z lokálních zdrojů, červenec a srpen jsou jedny z našich „nejplodnějších“ měsíců.

Vsaďte v tomto období na čerstvost a jednoduchost, v nichž je nejen plno krásy, ale i chuti. Zkuste i osvědčenou klasiku našich babiček, která se vrací do módy i na naše stoly.

Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují výborně. Proto jsme tyto suroviny použili hned ve dvou našich receptech. Využili jsme i v minulosti lehce opomíjenou a znovu objevenou a opěvovanou rebarboru, jejíž sezóna bohužel trvá jen krátce. To je možná důvod, proč se načas z českých polí, zahrádek a hlavně stolů vytratila. Ještě před druhou světovou válkou byste u nás našli celá rebarborová pole, protože reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo také reveň rebarbora se u nás pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Použít ji na tisíc a jeden způsob můžete i dnes. A pokud už není k dostání, můžete sáhnout po rebarborové zavařenině nebo džemu.

TIP! Zkuste třeba výborný rebarborový džem s vanilkovým luskem od Michaely Naumecové s oceněním Regionální potravina.

Tento měsíc jsme opět sáhli i po jahodách a cuketě, která se v posledních letech také těší velké oblibě i díky svému všestrannému využití. Mladé cuketky se vyjímají syrové v zeleninových salátech. Cuketám obecně však sluší i zapékání, grilování, vaření nebo dušení.

Naše červencové menu jsme poskládali z rebarborových koláčků k snídani. Na oběd jsme zvolili cuketový krém a tradiční bramborové šišky. Ty jsme připravili ve dvou variantách, nasladko s mákem a naslano se strouhankou osmaženou na sádle. K svačině jsme upekli regionální recept, slanou bramborovou buchtu, které se v různých částech republiky říká báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč nebo toč. Povečeřeli jsme maso se zeleninou v úpravách, které jim rozhodně svědčí. Sáhli jsme po kvalitním květáku, který jsme po vzoru našich babiček upekli v celku. Tato úprava je nejen velmi jednoduchá, ale také chutná. Daleko lépe tak vynikne chuť této košťálové zeleniny, kterou jsme zvyklí podávat smaženou v trojobalu. Jako další chod jsme ugrilovali krůtí špíz s paprikovým dipem.

Vyzkoušejte:

Rebarborové koláčky

Cuketový krém

Další recepty najdete v našem

RECEPTÁŘI

 

Zdroj: PETRA VOMELOVÁ | PR MANAGER

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz