Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

RESTAURACE S FRANCOUZSKÝM ŠARMEM

RESTAURACE S FRANCOUZSKÝM ŠARMEM

16. 08. 2019 - ZLÍN - Ukrytá před městem v borovicovém lese, k tomu obklopená krásnou zahradou, a přesto stále v centru zájmu. To je Vavrečkova vila ve Zlíně.

Dnes sem jezdí milovníci špičkové gastronomie, místu totiž vdechla nový život restaurace La Villa.

Dům, který pro jednoho z ředitelů Baťových závodů Huga Vavrečku navrhl slavný baťovský architekt Vladimír Karfík, byl postaven v roce 1941 a dodnes zůstal stále plný života a radosti.
Hugo Vavrečka byl pozoruhodný člověk – inženýr, novinář i diplomat. Navíc byl i děda Ivana a Václava Havlových, kteří za ním na zlínskou Mokrou, kde vila stojí, jezdili na prázdniny. Vilu však rodina Vavrečkových užívala krátce, jen do roku 1946. Pak ji musela nuceně opustit. Stal se z ní dětský domov.

PŘEMĚNA VILY V ZÁŽITKOVOU RESTAURACI

Objekt v roce 2015 zakoupil Jan Varmuža, který vlastní hodonínskou lahůdkářskou firmu Delimax. Vilu za 50 milionů korun za dva roky zrekonstruoval a přestavěl pod vedením jednoho z nejvýznamnějších českých architektů Josefa Pleskota a jeho týmu na luxusní restauraci La Villa.

„Budova byla v té době hodně zdevastovaná, přesto jsme se do náročné rekonstrukce pustili. Nechtěli jsme se tohoto místa vzdát. Upoutalo nás na první pohled, byl to unikátní a magický pocit, mělo a má zkrátka svůj genius loci,“ svěřil generální ředitel společnosti Delimax Jan Vrba. Na přeměnu vily je náležitě hrdý, stejně jako manželé Varmužovi i všichni zaměstnanci restaurace. Každé místo, každý kout je do posledního detailu promyšlen. Z původních oken se zachovalo jen jedno a podle něj byly vyrobeny na zakázku další v celém objektu. Také fasáda se vrátila ke své dřívější podobě, aby připomínala barvu břízy.

Zahrada plná borovic, uprostřed které vila stojí, byla námětem loga restaurace. „Naše degustační menu nese název Le Pin, borovice,“ přiblížil za majitele La Villy Jan Vrba. Připomněl, že v zahradě si mohou zájemci objednat party až pro sto lidí.

WINE CLUB S KRBEM I LETNÍ TERASOU

Za budovou se ukrývá také bylinková a zeleninová zahrada. „Pár členů týmu se o ni stará,“ usmál se Jan Vrba. V místě, kde dříve býval vchod do sklepa, nově vznikl vinný klub se zimní zahradou
a vstupem na terasu.

„Zde si mohou hosté v poledne vychutnávat obědové menu, večer si tady pak mohou užít ochutnávky rumů nebo skvělých zahraničních vín i večerní menu nebo degustační menu,“ připomněl Jan Vrba. Hlavním bodem tohoto prostoru je krb. Jeho vyjímečnost tkví v tom, že je vyroben z pískovce, ten má však pohledově design betonu. Jeho horní část vážila přes 750 kilo, jeho boční sloupy váží něco přes 600 kilogramů. Pravým klenotem La Villy je vinný sklep ukrytý hluboko pod zemí. V něm jsou uskladněna vína z celého světa. „Přibližně 450 druhů vín,“ odhaduje Jan Vrba, jaký poklad se v jejich sklepě nachází. Na vinném lístku můžete najít jak známá vinařství, tak málo rozšířené a dostupné vinné skvosty.

Po sedmdesáti letech Vavrečkova vila září novotou, světly a prolínají se v ní nejkrásnější vůně z gastronomických klenotů, které může restaurace svým hostům nabídnout.

„Doufáme, že hosté u nás poznají, že nás to baví, že tuto práci děláme s láskou a zaujetím,“ přeje si za celý personál La Villy Jan Vrba.

VÝJIMEČNĚ POTRAVINY MĚNÍ NA SKVĚLÉ POCHOUTKY

Šéfkuchařem restaurace La Villa je pětatřicetiletý Július Löffler. „Na této práci mě baví to, že používáme výjimečné suroviny,“ říká. Lanýže, humry, neobvyklé druhy ryb, například parmice nachové, papouškové ryby, kaviár, holoubata, kuřata z Bretaně, křepelky a další speciality, to vše mění mladý kuchař na skvělé pochoutky. Menu vymýšlí, ochutnává a sestavuje, jako by to byla samozřejmost. „Inspiroval jsem se na svých cestách po Francii. Naše restaurace má francouzský nádech,“ vysvětlil Július.

Doplnil, že spolupracují jen s prověřenými dodavateli. „Bereme top suroviny, používáme hodně právě francouzské, klasické. Ale hovězí maso například beru od soukromníka zpod Vysokých Tater, je to plemeno limuzín. A lanýže máme od našeho dodavatele z Itálie,“ vyjmenoval šéf kuchyně.

Přesto na jídelním lístku najdete patnáctku jídel. „Jídelní lístek měníme současně se změnou ročního období. Pro každé roční období používáme sezónní suroviny, jídelní lístek pak skládáme z degustačních menu. Těch je u nás ale více, než je běžné,“ usmál se. Löffler. To znamená, že v La Ville mají nabídku jídel tři měsíce a pak ji mění. „Najdete na něm ale vždy pět hlavních jídel, pět
předkrmů a tři dezerty,“ upřesnil Löffler s tím, že jídelníček skládá dva měsíce.

„Snažím se, aby se neopakovaly stejné části masa, když je třeba holub, aby v dalším byla drůbež jiná, s jinou úpravou, aby host ochutnal něco jiného,“ vysvětluje talentovaný šéfkuchař. Není však sám, kdo zde své řemeslo dokonale ovládá.

„Máme tady i svého cukráře, který jezdí na kurzy k michelinským mistrům, své umění pak předvádí tady. Děláme si své sorbety i zmrzliny,“ pochválil kolegu Löffler. Dezert, krerý je ve stálé nabídce restaurace La Villa, nese označení Signature desert. A důvod? Inspirací je opět borovice. Proto má tvar borové šišky a je od té pravé na pohled k nerozeznání.

Tato neobvyklá, neotřelá a svěží nabídka spolu s luxusním prostředím sem láká gurmány, kteří se do La Villy rádi vrací. „Jsou to právě netradiční suroviny, ryby, lanýže a degustační menu párované s víny, co naši hosté vyhledávají,“ usmál se šéfkuchař La Villy, restaurace, která dokázala propojit minulost s přítomností. Nejen svou skvělou gastronomií, ale i vším, co ji obklopuje.

Zdroj: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz