Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Každá čtvrtá restaurace, pivnice či bistro porušuje předpisy, upozorňuje potravinářská inspekce

Každá čtvrtá restaurace, pivnice či bistro porušuje předpisy, upozorňuje potravinářská inspekce

20. 09. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni uložila potravinovým provozovnám pokuty v celkové výši 100,6 milionu korun.

Největší problémy byly ve veřejných stravovacích zařízeních, kde inspektoři zjistili pochybení v každé čtvrté z kontrolovaných provozoven. Bezpečnost i kvalitu potravin významně ovlivňuje schopnost restaurací, jídelen a dalších podniků zvládnout extrémní množství dat, která musí každý den sledovat při kontrolách: od přejímky surovin, přes skladování a zpracování až po výdej hotových jídel. Provozovatelům mají podle odborníků pomoci nové digitální technologie, které lépe hlídají dodržování legislativních požadavků v plném rozsahu.

Přehlcenost informacemi ohrožuje bezpečnost potravin

„Většina restaurací a dalších provozoven veřejného stravování v Česku zapisuje výsledky kontrol na papír a velmi snadno se stává, že záznamy neodpovídají realitě, jsou neúplné nebo zcela chybí. Může jít přitom o důležité informace, například o čase rozmražení potravin nebo délce uložení v lednici, což jsou důležité hygienické faktory. Firmy, které tyto procesy digitalizovaly a konvenční papírovou formu nahradily precizním online monitoringem, naopak výrazně snížily riziko závadnosti potravin. Stačí jim k tomu chytrá aplikace v tabletu či chytrém telefonu. Naše pilotní testy v provozovnách zároveň ukázaly, že čas zaměstnanců potřebný pro vyřízení administrativy klesl o 25 procent,“ uvedla Hana Brožková, potravinová auditorka z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

Digitální nástroje zvyšují hygienické standardy

Hana Brožková dále upřesnila, že digitální nástroje pomáhají restauracím, řetězcům, hotelům a dalším provozovnám veřejného stravování efektivněji a snadněji dodržovat hygienické standardy v různých oblastech. „Personál udělá například záznam, jaké maso či šunka byla použitá ve který den a pro který finální produkt. Pokud by se objevila o informace o jeho závadnosti, lze tyto rizikové suroviny okamžitě identifikovat ve všech provozovnách a ihned stáhnout z oběhu. Lze také snadněji a přehledněji monitorovat dodržování skladovacích a výdejních teplot potravin, sledovat data trvanlivosti nebo označovat rozpracované nebo zchlazené pokrmy,“ uvádí další výhody digitálních nástrojů potravinová auditorka inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas. V praxi pomáhá firmám implementovat inovativní systém Safe Ops jako alternativu ke konvenčnímu papírování.

Nejproblematičtější provozovny: restaurace, bary, bistra, pivnice, cukrárny

Podle Státní zemědělské a potravinářská inspekce je nejproblematičtější segment společného stravování. Inspekce loni provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách celkem 14 290 kontrol a zjistila zde 3 457 pochybení. Porušení právních předpisů tak inspektoři zjistili v každé čtvrté kontrolované provozovně. Z důvodu nedodržení správné

hygienické praxe inspektoři uzavřeli provozovnu na místě v celkem 67 případech. Provozy společného stravování představovaly 37,6% všech uzavřených provozoven. „I přes dílčí meziroční zlepšení zůstávají provozovny společného stravování segmentem, kde inspektoři nejčastěji zjišťují pochybení a jsou nuceni uzavírat provozovny pro nepřijatelný hygienický stav ohrožující zdraví spotřebitelů,“ uzavřel ústřední ředitel potravinářské inspekce Martin Klanic.

Zdroj: Certifikační a inspekční společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz