Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Připravte si kola, zavírání stezek volá

Připravte si kola, zavírání stezek volá

01. 10. 2019 - ZLÍNSKÝ KRAJ - Ano, je to tak. Neuplynulo ani půl roku, kdy byly cyklostezky na Uherskohradišťsku otevřeny a už nás v sobotu 5. října čeká jejich symbolické uzavírání.

Ti, kteří na podzimní uzavírání cyklostezek přijedou, si mohou vybrat některou ze sedmi cyklistic-kých a dvou pěších tras, na kterých je mimo jiné čekají prohlídky nových vinných sklepů a vinařství.

A protože vinařům se na Slovácku daří a za svou práci získávají různá ocenění, jsme rádi, že některá z těchto vinařství Vám můžeme v rámci akce Na kole vinohrady představit. V letošní soutěži TOP Víno Slovácka byl jako nejlepší vyhodnocen Hibernal Organic collection od Víno Hruška, vína z tohoto vi-nařství můžete ochutnat ve Vinotéce Hruška na pěší Staroměstské stezce a ve Víno Hruška v Blatničce na trase Blatnického Roháče. Na této trase se zastavíme ještě v Boršicích u Blatnice, kde si můžete prohlédnout areál moderní provozovny rodinného vinařství Víno Zlomek & Vávra, kde to voní kromě vína i novotou, protože tato provozovna byla otevřena teprve na začátku září. Určitě zde bude připra-veno i malé občerstvení na další cestu.

Na trase Za Moravú a stezce Rulandského bílého patří k oblíbeným zastávkám Vinařský žleb v Kud-lovicích, kde budou otevřeny tři sklepy – sklep Stanislava Dočkala, Františka Hrni, nově pak bude ote-vřen sklep č. 14, kde svá vína představí Miroslav Zachar a kde budete moci kromě klasického vína ochutnat i specifické Rozmarýnové víno, které dle starého receptu připravuje Michal Dvouletý.

A protože je podzim, kdy se sklízí nejenom hrozny, je na těchto dvou trasách zastávka v Babicích v Domě zahrádkářů Krájanka, kde se můžete pokochat výstavou květin, ovoce a zeleniny.

K dalším novinkám patří i Sklepy Mařatice ve Vinohradské ulici, což je unikátní labyrint měšťan-ských vinných sklepů, který je 250 metrů dlouhý a chodbami propojuje tři historické sklepy. Sklepy budou součástí cyklistických tras Poolšavím a Za Moravú a pěší Sadské stezky. Kromě účastníků akce Na kole vinohrady bude tento sklepní labyrint zpřístupněn v sobotu 5. 10. i pro širokou veřejnost, sklepy budou otevřeny od 12. 00 do 24.00 hodin. Ve Vinohradské ulici nás čeká ještě jedna nová za-stávka ve sklepě č. 393, kde se seznámíte s produkcí Vinařství Rochůz a taky již tradiční zastávka ve sklepě U Lisu.

Na trase Muškát moravský jsou již zavedené zastávky v Polešovicích, navštívit můžete Šlechtitel-skou stanici v Polešovicích, Drobilovo víno, vinařství U Kostela a Vinařství Vaďura, ve Stříbrnicích se pak posilníte zvěřinovým gulášem na další cestu do Buchlovic, kde se můžete zastavit na Trhu v pod-hradí a pokračovat do památkového domku č. 157 v Břestku.

Trasy Muškátu moravského, Rulandského bílého, Velehradská, Salašská a Staroměstská mají oblí-benou zastávku v Jezuitském sklepě ve Starém Městě, tento sklep bude přes den otevřen pro akci Na kole vinohrady, od 17.00 zde pak bude probíhat už 5. ročník Staroměstského dne vína.

„Jsme rádi, že se nám daří nabídnout účastníkům této oblíbené akce vždy něco nového. Nyní jsou to Sklepy Mařatice, které měly svou „premiéru“ při letošních Slavnostech vína a otevřených památek a

patří svým charakterem k těm tradičním sklepům, na druhé straně je to pak moderní provozovna firmy Víno Zlomek & Vávra“, konstatuje Ing. Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště a před-seda správní rady Regionu Slovácko.

V rámci odpoledního programu bude od 15.00 na Masarykově náměstí požehnán prapor Okres-ního sdružení hasičů Uherské Hradiště, v dalším programu pak zahraje a zazpívá CM Vinár a připraven bude malý vinný trh, který nabídne vína od vinařů z jednotlivých tras.

Těšíme se na vás v sobotu 5. 10., registrace začínají od 8.30 hod., zahájení a starty jednotlivých stezek pak od 9.30 hod., registrační poplatek je 50,- Kč, děti do 15 let startují zdarma, součástí poplatku je registrační pásek a brožura s popisem tras a mapkou.

Na kole vinohrady Uherskohradišťska je závěrečnou částí seriálu akcí Krajem vína 2019.

Akce „Na kole vinohrady“ je spolufinancována městem Uherské Hradiště a Vinařským fondem.

Zdroj: Městské informační centrum Uherské Hradiště

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz