Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Ležák Keprník je pivo z hor

Ležák Keprník je pivo z hor

05. 10. 2019 - HANUŠOVICE - Nezaměnitelnou chuť, vábivé aroma, výborný říz a obdivuhodnou jiskru mu přinesla sládkova receptura a především sama příroda. Hanušovičtí pivovarníci mu dávají to nejlepší z Jeseníků, a také čas. A on vyzrál ve skutečného velikána, který zasluhuje ochutnat.

Dostal jméno hory, která leží v jednom z nejunikátnějších prostředí Jeseníků. A stejně unikátní je také tento ležák z hor. Patronkou ležáku Keprník je rodačka z Jeseníků a milovnice Holby Lucie Polišenská. Převzala žezlo od Mirka Krobota, stala se vůdkyní výšlapu na Keprník, s pivovarníky česala horský chmel a byla u založení 1. várky z letošního chmele. A na co se těší nejvíce, je naražení prvního sudu, spojené s přípitkem. A co přeje ležáku z hor?

„Ať dělá pivařům radost a oni ať mají spoustu důvodů k přípitkům.“

Mohutné tělo a vysoká pitelnost

Ležák Keprník svým mohutným tělem potěší nejen fajnšmekry. Slad z podhorských ječmenů mu přináší pl-nost v chuti a zvyšuje také jeho pitelnost. „O kvalitě sladu rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat,“ vyjadřuje své přesvědčení sládek Luděk Reichl. Téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě a dává mu nejen srdce a řemeslný um, ale sám si vybírá také suroviny. Keprník je pivo s horským chmelem, který je pro pivo vzácným kořením. „Češeme si ho sami ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Oboha-cuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl. Poukazuje také na vodu z horských pramenů, která dává novému ležáku zářivou neutuchající jiskru.

Je symbolem nedotčené přírody

Keprník 1 423 m n. m. je 3. nejvyšší horou Hrubého Jeseníku. Poznáte ho podle rozlehlého plochého teme-ne s nápadným nepřehlédnutelným skaliskem, které je jeho ozdobou. Jméno mu dala drobná horská bylina koprníček a on dal jméno pivu, které je v Jeseníkách doma. V Holbě se vaří pivo podle starých pravidel už 145 let z toho nejlepšího, co nám příroda dává. Horskou vodu čerpají pivovarníci z vlastních podzemních pramenů, které mají přímo v areálu pivovaru. Je přirozeně tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat a to je dnes unikát.

Lucie Polišenská je v Jeseníkách doma a na místní pivo nedá dopustit. Narodila se v Šumperku a jako dítě vystupovala se šumperským sborem Motýli. Po střední škole odešla do Prahy studovat DAMU a dnes má angažmá v činohře Národního divadla. Se spolužáky mají vlastní soubor Cabaret Calembour. A s nimi také chodí na Keprník.

VIDEO ZDE

Zdroj: Mark Publicity

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz