28. 9. 2012 - BUCHLOVICE - Už podruhé hrad Buchlov provoní vůně starých jídel. Nad dobrotami z hradní kuchyně se bude rozplývat nejeden návštěvník. V sobotu 29. září můžete od 10.00 do 16.00 ochutnávat vybrané speciality, které byly servírovány hradnímu panstvu z rodu Berchtoldů, Zástřizlů či Petřvaldů.
Návštěvníci budou mít možnost ochutnat pečivo a sladkosti z černé kuchyně, víno a medovinu z kaple, pečené sele, zvěřinu, drůbež, kaše, placky, sýry a také pokrmy z historického dymníku. Každou hodinu proběhne zkrácený historický výklad doplněný o ochutnávku jídel. Aby si návštěvníci dokázali představit, jak se pokrmy připravovaly, organizátoři připravili ukázky přípravy jídel z dávné i nedávné historie včetně stloukání másla s ochutnávkou, které zpestří písně tetiček z Ježova.
Kromě gurmánských specialit budou připraveny také výstavy. Depozitář hradu vydal k prohlédnutí předměty stolování a přípravy jídel, které utvořily malou výstavu. Slavnostní tabuli s ochutnávkou spatříte v rámci prohlídek v rytířském sále.
Akce se koná v rámci akce Oživlé památky. Pokrmy jsou limitovány množstvím zásob na přípravu, proto je dobré nepřijít až na závěr ... aby něco zbylo. Účast na akci nelze předem rezervovat. Typ vydávaného pokrmu se může měnit dle právě připraveného jídla. Poukázky se budou prodávat pouze v pokladně hradu.
Autor: Iva Pašková, vyšlo 24. září 2012 v týdeníku DOBRÝ DEN S KURÝREM
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.