23. 10. 2019 - OLOMOUC - V krásném prostředí výstaviště Flora Olomouc se ve dnech 3.-4. října 2019 uskutečnil již 24. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Olima Cup 2019.
Soutěž pořádala Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko, Moravská střední škola Olomouc a Výstaviště Flora Olomouc.
Soutěž probíhala v novém pavilonu C výstaviště, kde návštěvníci výstavy mohli na vlastní oči obdivovat kuchařské umění mladých kuchařů a kuchařek.
Soutěž kuchařů-kadetů (věk 15-17 let) je určena pro nejmladší adepty kuchařského řemesla a má být motivací k dalším kuchařským soutěžím. Soutěžící připravovali tři porce libovolného pokrmu podle vlastního výběru. První místo zde obsadil Maxmilián Sikora z AHOL- Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství Ostrava.
Byl zde také zajímavý příběh žáka prvního ročníku oboru Kuchař-číšník, který zastoupil svoji spolužačku, jež se na soutěž připravovala a těsně před ní onemocněla; měl tak na přípravu na soutěž jen dva dny, ale ustál ji velmi statečně.
Soutěž kuchařů-juniorů (věk 17-23 let) s mezinárodní účastí, v níž soutěžním úkolem bylo připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou byla krůtí prsa (600 g), soutěžící musel v časovém limitu prezentovat dva druhy tepelné úpravy masa. Soutěž přinesla ukázku moderní gastronomie. První místo obsadil Raul Podrazil ze SŠ gastronomie a služeb Liberec, druhé místo Tomáš Babica z AHOL- Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství Ostrava a třetí místo David Šandor z ISŠ COP Valašské Meziříčí.
Hodnotící komisaři pro kuchařskou zasedli ve složení Václav Šmerda, mistr kuchař a certifikovaný komisař, Jan Horký, kapitán národního týmu AKC ČR, Jarmila Karásková, certifikovaná komisařka, Zdeňka Minářová a Marie Motlová. Cukrářská sekce pak byla rozšířena o Boženu Zahálkovou, certifikovanou komisařku pro cukrářské soutěže. Technickým komisařem byl Tomáš Hrdý.
V sobotu pokračovala soutěž Olima Cup 2019 Moravským cukrářským šampionátem.
V kategorii Svatební dort 2019 získala první místo Andrea Haderová, druhé místo Vendula Vytisková a třetí místo Zdeňka Vykydalová.
V kategorii Svatební design dortu 2019 obsadila první místo Romana Bajerová, druhé místo Daniela Skopcová a třetí místo Veronika Tlapáková.
V kategorii Juniorský dort 2019 získala první místo Miroslava Směšná, druhé místo Hana Krupičková a třetí místo Kateřina Klírová.
V kategorii Dekorativní 3D perníky 2019 získala první místo Zuzana Konigová, druhé místo Božena Bařičová a třetí místo shodně Jana Mačková a Marie Lakosilová.
Některé cukrářské výrobky byly opravdu úžasné. Návštěvníci Flory Olomouc byli jimi nadšeni a neustále si je fotografovali. Letošní soutěž Moravský cukrářský šampionát byla krásným zpestřením akce Olima Cup 2019.
V neděli pak v místě soutěže proběhla kuchařská a cukrářská vystoupení. Kapitán národního týmu AKC ČR Jan Horký připravoval krůtí prso sous vide, mrkvové pyré s pomerančem, smažený tvarůžek, pečenou cuketu, petrželovou strouhanku s omáčkou z červené řepy. Trenér Juniorského týmu AKC, pobočky SMS, Tomáš Hrdý připravil moderní verzi krůty s nádivkou. Zdeňka Minářová předváděla přípravu dezertu a Marie Motlová zdobení dortu.
Poděkování za uskutečnění této soutěže patří výstaviště Flora Olomouc, které nám přenechalo prostory na kuchařské a cukrářské soutěže, Moravské střední škole Olomouc, která uvolnila žáky pro organizaci soutěže, všem sponzorům, řediteli této soutěže a předsedovi AKC ČR, SMS, Ing. Václavu Formanovi, který se zasloužil o zdárný průběh této soutěže, a všem členům představenstva pobočky AKC ČR , SMS, kteří se podíleli na organizačním zajištění: Marii Paprstkářové, Tomáši Hrdému, Stanislavu Hradečnému a Karlu Drápalovi.
Letošní ročník Olima Cup 2019 a Moravský cukrářský šampionát se skutečně vydařil. Budeme se těšit na příští ročník, pro který plánujeme ještě některé novinky v těchto soutěžích.
Zdroj: AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.