29. 10. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Výnosy nižší, ovšem výjimečná kvalita hroznů zejména mezi bílými odrůdami. Tak hodnotí prozatím letošní vinařský ročník zástupci Unie enologů ČR.
Ročník 2019 mezi bílými víny má podle nich nakročeno stát se opravdu signifikantním ročníkem, který bude pravděpodobně svou kvalitou srovnatelný s úspěšným ročníkem 2013.
Většina bílých odrůd je již na moravských vinicích sklizena. „Mošty vykazují výborné parametry, především nízké hodnoty pH a ideální poměr kyseliny vinné a jablečné. Dokonce i obsah výživových parametrů letos až na výjimky obstál na jedničku s hvězdičkou. Mladá vína vykazují krásnou svěžest a aromatiku odrůdově typickou,“ řekl předseda Unie enologů ČR Mojmír Baroň. „Doufáme, že výrobci s vidinou vyšších kyselin v mladých vínech nesklouznou do produkce vín s vyšším zbytkovým cukrem s cílem docílit chuťové pseudoharmonie. Naopak vína potřebují čas a jako vhodná se ukazuje cesta s malolaktickou fermentací, kdy vzhledem k poměru kyselin vinné a jablečné 2:1 až 4:1 si vína udrží dobrou svěžest a získají opulenci,“ dodal Baroň.
Za kvalitní úrodou stojí podle Unie enologů letošní stabilní počasí s normální a vyrovnanou srážkovou činností a teplotami blížícími se dlouhodobým průměrům. Pozitivní vliv na sklizeň měl i průběh denních a nočních teplot, které ovlivnily množství a strukturu organických kyselin v hroznech, vdechly svěžest do aromatických látek budoucích vín a pomohly ve zpomalení vývoje, čímž pomohly také delšímu rozložení vinobraní. V kvantitě bílých hroznů se však odráží výnosově nadprůměrný ročník 2018, a tak oproti plánům vinaři bojují s poklesem okolo 30 procent.
Pro modré odrůdy se jedná o ročník náročnější a vzhledem k obsahu kyselin spíše na delší ležení. „Pro pozdnější odrůdy čekáme ještě slunečné počasí s teplotami nad 20 °C, které mohou dopomoci vysoké fenolické zralosti,“ doplnil předseda Unie enologů Baroň.
Unie enologů České republiky, z.s. sdružuje enology působící v České republice s cílem organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictví, enologie, vinařství, zajišťovat osvětu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost a podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi. Byla založena v roce 2014 zakládající pěticí členů: Milošem Michlovským, Františkem Mádlem, Petrem Ptáčkem, Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroňem, který je předsedou spolku. K dnešnímu dni má 42 členů. Unie enologů organizuje soutěž www.suchavinaonline.cz, jejímž posláním je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými víny Evropy a celého světa.
Zdroj: PR Unie enologů
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.