20. 11. 2019 - PRAHA - U příchodu mladých vín jde nejvíc ze všeho o radost, jejich oslavu a první ochutnání sklizně. Letos je očekáván kvalitní ročník Beaujolais nouveau, kdy po běžném průběhu první poloviny roku uspíšil zrání hroznů mimořádně teplý červenec.
Zklidnění se dostavilo s lehce chladnějším srpnovým počasím a půda vinic dostala vláhu díky srážkám. Jediným háčkem může být letos množství, protože kvůli krupobití v oblasti Beaujolais přišla necelá třetina vinařů o 25 – 50 % sklizně.
V duchu každoroční tradice se i letos začne víno z odrůdy Gamay popíjet třetí čtvrtek v listopadu, od prvních minut po půlnoci, tedy od čtvrtka 21. listopadu. Můžete si jej vychutnat i díky restauraci La Gare, jejíž sommeliéři pro Beaujolais nouveau jezdí den předem na veletrh do Štrasburku, kde se prezentují jeho producenti, aby se stihlo na tento očekávaný vinařský svátek dovézt do Čech. Termín je takto napjatý, protože francouzské zákony říkají, že první lahve se smí maloobchodně prodávat až po půlnoci právě na třetí čtvrtek listopadu. Sommeliéři La Gare zpravidla vyberou jeden, maximálně dva druhy, které lze zakoupit v ceně okolo šesti set korun za lahev. „Připravujeme vždy i speciální Beaujolais nouveau menu v podobě jednodušších pokrmů. Samo mladé víno je totiž velmi jednoduché, a proto k náročnějším pokrmům nevhodné,“ dodává kreativní šéfkuchař Gare restaurants, Jan Kvasnička.
Letošní Beaujolais nouveau menu v restauraci La Gare bude složeno z následujících pokrmů:
Konfitovaná cibule plněná stařeným hovězím žebrem
Pórkový koláč s kozím sýrem a macerovanýni rozinkami
Nadívaný husí krk ala boudin noir, zadělávaná dýně
Nejen ve Francii se ohlašuje svátek sloganem „Beaujolais nouveau est arrivé!“, který se vyvěšuje jako tabulka i ve výlohách a vstupech do restaurací, barů, vinoték a u obchodníků, kteří jej nabízejí. Od 90. let se k této oslavě mladého francouzského vína připojili i jeho čeští milovníci. Ti si neváhají užít české svatomartinské víno a posvícení 11. listopadu, ale i jeho francouzskou obdobu.
Ještě před vypuknutím vánočního shonu si tak můžete vychutnat paprsky francouzského slunce v podobě Beaujolais nouveau, nejznámějšího a nejrozšířenějšího francouzského vína odrůdy Gamay, která se vyznačuje lehkým svěžím ovocným projevem.
Zdroj: C&B Reputation Management, s.r.o.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.