16. 12. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Jak to vypadá, když učitelé, místo aby učili své žáky, sami zasednou do školních lavic a vstřebávají novou látku?
Samozřejmě, že zajímavě – kantoři pozorně poslouchají a zapisují si poznámky, fotografují si mobilními telefony přednáškové slidy, hlásí se, ochutnávají a zkoušejí praktické úkony.
Tak to každoročně vypadá na workshopu pro pedagogy středních škol s gastronomickým zaměřením, který pro učitele ve svém brněnském vzdělávacím centru Abzac pořádá Česká barmanská asociace. Letos se dvoudenní event pro stovku kantorů z různých koutů republiky uskutečnil v pátek 15. a sobotu 16. listopadu.
Paleta témat se do dvoudenní časové dotace vešla přepestrá. Učitelé absolvovali workshop týkající se základních dovedností a schopností, které jsou klíčové pro přípravu perfektních koktejlů – od barmanovy přípravy pracovního místa až po posilnění týmového myšlení, a samozřejmě došlo i na praxi v podobě samotného míchání drinků.
V dalších seminářích se pedagogové seznámili se zásadami míchání koktejlů z ovocných destilátů, netradičními metodami přípravy kávy jako drip, French press či moka konvička, i nejčastějšími chybami, kterých se jejich studenti dopouštějí na juniorských soutěžích teatenderů neboli čajových specialistů. Řeč byla i o hygieně v gastronomii či soutěži středoškolských týmů Makro TOP gastro tým. Pověstnou třešinkou na dortu se stala řízená degustace skotské, ir-ské a americké whiskey.
„Odborníci v oboru gastronomie se obecně nevěnují předávání informací pedagogům středních škol a učilišť. Kantoři tak vědí pouze to, co si přečetli, ale praktické zkušenosti s tím, co učí, nemají mnohdy žádné. My jim proto alespoň jednou ročně touto formou nabízíme doplnění potřebného praktického rozhledu,“ uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
Text: Michael Lapčík, Česká barmanská asociace
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.