09. 01. 2020 - ZNOJMO - Vína VOC Znojmo představují pro spotřebitele opravdovou kvalitu a jistotu, a to i díky označení Chráněného označení původu (dále CHOP), které nesou od roku 2011.
CHOP je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím.
„Značka VOC Znojmo je uznaná jako produkt s „Chráněným označením původu“, což výrazně posílilo naše postavení na trhu s víny, neboť nabízíme zákazníkům víno s jasným a čitelným rukopisem. Označení CHOP to jen potvrzuje,“ říká předseda VOC Znojmo František Koudela.
Mnozí zákazníci se již nespokojí jen s pěknou vinětou, ale zajímá je i kvalita či původ. Sázku na jistotu v tomto ohledu představují moravská vína s certifikací VOC Znojmo, které jako jediné VOC nese punc CHOP.
Založení VOC Znojmo, prvního apelačního systému v Česku, se setkalo s obrovským úspěchem a odezvou. Popularita i prodej certifikovaných vín, která odrážejí unikátní terroir a specifické klima na Znojemsku, výrazně stoupá. Apelační systém se týká pouze vín vyrobených ze tří nejtypičtějších odrůd Znojemska, a sice Sauvignonu, Ryzlinku rýnského a Veltlínského zeleného, případně jejich cuvée. Navíc veškerá réva, z níž se víno VOC Znojmo připravuje, musí pocházet výhradně z pečlivě vybraných a vinaři spolku uznaných viničních tratí.
Obliba VOC Znojmo nestoupá jen u spotřebitelů, ale také u vinařů. V současné době je členem VOC Znojmo dvacet renomovaných vinařství. "Všichni členové VOC Znojmo dobrovolně přistoupili na dodržování velmi striktních pravidel při výrobě vín, která se týkají omezení zbytkového cukru ve víně, redukce hroznů na keři či zákazu zrání na kalech či barikování vín," vypočítává Koudela s tím, že díky jasně nastaveným pravidlům mají certifikovaná vína VOC Znojmo svůj nezaměnitelný charakter, typický pro Znojemsko. Jsou svěží, aromatická, šťavnatá a příjemně pitelná.
„Pro vína, která mají dostat označení VOC, platí striktní pravidla. Ještě přísnější, než jaká definuje zákon. A právě tyto skutečnosti byly impulzem, ucházet se o označení CHOP a posílit a ukázat tak, že to myslíme vážně,“ doplňuje Koudela.
Označení VOC, ale cílí v první řadě na spotřebitele, který má díky tomuto označení jistotu, že si kupuje kvalitní víno, které je typické pro danou oblast. "Každé víno má svou typickou charakteristiku. Sauvignony s vůni broskví, černého rybízu a angreštu, Ryzlink rýnský s vůní medu a lipového květu a Veltlínské zelené s muškátovým nádechem či mandlovými tóny, kořenité a peprné," vysvětluje František Koudela.
Zdroj: VOC Znojmo. z. s.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.