Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Zelenina v hlavní roli aneb kam se hrabe maso

Zelenina v hlavní roli aneb kam se hrabe maso

13. 07. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Člověk nemusí být nutně vegetarián či vegan, aby někdy nepřišel do situace, kdy má prostě více chuť na něco lehčího, zdravějšího, méně kalorického. V tu chvíli se klidně může spolehnout na zeleninu. Platí to i u grilování.

Rozpálený gril láká zkraje léta snad každého. Milovníci hodování pod širým nebem už na něj zaručeně letos hodili naložené vepřové krkovice, šťavnaté hovězí steaky nebo třeba špízy či klobásy. Zelenina často stojí stranou v roli stydlivé přílohy. Někdy však přijde chvíle, kdy se situace obrátí. Buď přijde na grilovačku host vegetarián, nebo si zkrátka v tento den řeknete, že je čas začít s dietou.

Grilu přitom sluší skoro každá zelenina. Vynikající jsou cukety, papriky, cherry rajčátka a samozřejmě kukuřice. Zeleninu je třeba omýt, osušit a lehce potřít olejem. Griluje se intenzivně a krátce. Z grilované zeleniny je vynikající salát s lehkou zálivkou z olivového oleje, citrónu, soli a pepře.

Ze zeleniny se dají připravovat i delikatesy. Vynikající je například grilovaný lilek. Dopředu si připravíte marinádu z olivového oleje, balsamica, sójové omáčky, rozdrceného česneku, kaparů a nasekaných bylinek. Je dobré přidat i trošku třtinového cukru a medu. Lilek se nakrájí, lehce se nasolí a nechá se takzvaně vypotit, aby pustil hořkou šťávu. Ta se otře ubrouskem. Lilek se zlehka potře olivovým olejem a ogriluje z obou stran. Až pak se potře marinádou a trochu posolí.

Pokud člověk nemůže být u grilu bez steaku, může vyzkoušet steak z květáku. Nejprve je třeba si připravit salsu. Skládá se z hladkolisté petrželky, rozdrceného česneku, nakrájené šalotky, chilli papričky, šťávy z citronu, vinného octa, olivového oleje, soli a čerstvého oregana. Květák zbavíte listů a nakrájíte ho na plátky i s košťálem. Na každý steak se rozetře salsa a dá se grilovat, z každé strany asi pět minut. Zbytek salsy se dá na již hotové steaky. Věřte, že chutnají skvěle.

Na grilu je vynikající i na kolečka nakrájená kukuřice. Nejlépe chutná, když ji před koncem grilování zakápnete medem. Mnohé může překvapit grilovaná řepa a stálicí na českých grilovacích akcích už jsou plněné žampiony, samozřejmě nejlépe ty hnědé.

SE SÝREM JÍDLO POVZNESETE

Pokud by se přece jen někomu zdálo, že grilovat jen zeleninu je nuda, může přizvat na party sýr. Ideální je řecký Halloumi, který se neroztéká a má příjemnou chuť. Dá se přidat například na špízy, kdy se střídá s cibulí, cuketou a cherry rajčátkem. Může se přidat i žampion a pro notorické milovníky masa chorizo klobása. Sýr vynikne i v nadívaných žampionech, v tomto případě sáhněte nejlépe po tom s modrou plísní. Na jakoukoliv grilovanou zeleninu se hodí nastrouhaný Parmazán.

BEZ HAMBURGERU ANI RÁNU

Grilování bez hamburgeru není pro vás grilování? Tak to vyzkoušejte vynikající bezmasou variantu. Místo hovězího puku ogrilujte klobouk žampionu portobello. Namísto majonézy si udělejte Guacamole, tedy mexickou pomazánku z rozmačkaného avokáda, do kterého se přidává chilli paprička, šťáva z limetky, najemno nakrájená šalotka, rajče, koriandr sůl a cukr. Hamburger
doplní grilovaná červená cibule, sýr, salát a vajíčko. To si uvaříte jako ztracené tak, aby se žloutek v hamburgeru krásně roztekl.

SLADKÁ TEČKA NA ZÁVĚR

Ať už věnujete grilování zelenině, masu nebo kombinací obojího, chce to vždy sladkou tečku. A tou nejlepší a nejsladší je bezesporu grilovaný ananas. Stačí ho oloupat, nakrájet na libovolné tvary a grilovat. Můžete ho potřít medem, posypat třtinovým cukrem se skořicí. Vždy je ale třeba dávat pozor, aby se nepřipekl, cukr totiž rychle karamelizuje. Komu se nechce krájet, může ananas jen očistit, napíchnout na prut, potřít medem a grilovat celý. Opečené vrstvy se postupně seřezávají stejně, jako se dělá kebab. Takto připravený ananas je prudce návykový. Uděláte ho jednou a pak se už ustálí u každého grilování.

Text: redakce, foto: Robert Mročka

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz