7. 11. 2012 - VELKÉ KARLOVICE - Zatímco děti 11. listopadu vzhlížejí k obloze, jestli už přijíždí Martin na bílém koni, milovníci vína se na tento den těší z poněkud jiného důvodu. Slavnostně se totiž otevírají láhve Svatomartinského vína.
Od neděle je budou nabízet i restaurace všech tří hotelů Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Jejich kuchaři pro tuto příležitost také připravili Svatomartinské menu.
Hosté mají v druhé polovině listopadu z čeho vybírat. Každý hotel nabídne vlastní menu, k němu dle svého uvážení vybral Svatomartinská vína od různých výrobců - nejčastěji jsou v nabídce vína z Vinařství Sedlák (Velké Bílovice), Vinařství Veverka (Čejkovice) a Vinařství Volařík (Mikulov).
Zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna například při přípravě Svatomartinského menu vsadila na předkrm v podobě kachních jater, husí vývar, husí stehýnko s dvěma druhy zelí i knedlíků a jablkový koláč s vanilkovou omáčkou. Valašská hospoda hotelu Horal zase láká na husí polévku kaldoun, husí stehno na šalvěji s červeným zelím na pomerančích a škvarkovo-bramborovými noky a dezertní čokoládový mousse s pečenými hruškami. Hotel Galik přichystal menu s husími játry na dýňovém pyré, pečenou husou s červeným zelím a houskovým knedlíkem a hrušku pošírovanou v červeném víně s kaštanovým pyré.
Víte že?
Svatomartinským vínem se označuje mladé víno, mezi jehož sklizní a uvedením na trhu uběhlo jen pár týdnů. Proto má lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu (obvykle okolo 12 procent) a je určeno k rychlé spotřebě. Jeho zátky se podle tradice mohou otevřít nejdříve 11. 11. v 11 hodin. Pro znalce jde o důležitou událost. Pokud se totiž Svatomartinské víno vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník. Známkou „Svatomartinské“, jejímž držitelem je Vinařský fond, se může honosit jen to víno, které před uvedením na trh posoudí nezávislá komise vinařských odborníků, sommeliérů a uznávaných degustátorů.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.