Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Svět luxusu voní po lanýžích

Svět luxusu voní po lanýžích

06. 11. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Už i malé dítě u nás ví, že není houba jako houba. A zatímco u nás si z lesa nosíme hřiby, které najdeme snadno a rychle, v jiných zemích si domů znalci nosí lanýže.


Platí se za ně zlatem a bez speciálně vycvičeného psa či prasete je nenajde nikdo. Lanýž je zkrátka klenot ve světě vysoké gastronomie. Ochutnali jste ho?

Lanýž je houba vzácná, která roste jen v některých zemích světa. Známá naleziště jsou v Itálii, ve Francii nebo například v Istrii. Objevují se ale i v Rumunsku, Turecku a v Severní Americe. Říká se ale, že nejkvalitnější lanýže najdeme v Itálii nedaleko města Alba.

Lanýže dělíme na černý letní, černý zimní a bílý. Černé lanýže se nazývají též périgordské podle jednoho z regionů ve Francii a rostou výhradně v symbióze s kořeny dubů. Vedle země galského kohouta se jim daří též ve Španělsku, Itálii a v malém množství též ve státech bývalé Jugoslávie. Vedle dubu ho můžeme nalézt též v kořenových systémech buků, ořechů či topolů, a i když může dosáhnout i váhy půl kilogramu a průměru 12 centimetrů, ve skutečnosti jsou jeho rozměry mnohem menší.

Největší lanýž nalezl v roce 2007 Luciano Savini. Jeho pes Rocco nalezl nedaleko slavné šikmé věže v Pise houbu vážící 1,5 kilogramů. V aukci jej pak prodal za neuvěřitelných šest milionů korun. Výtěžek z rekordního transferu šel poté na charitativní účely.

Lanýže jsou sice nákladné, ale ne až tak nedostupné. Právě nyní začíná sezóna na Istrii v městečku Livade, kam si může zajet každý gurmán. Na návštěvníky tam čeká oblíbený festival Dny lanýžů v Istrii. Zahrnuje různé slavnosti, soutěže, přednášky, kuchařská show či trhy zasvěcené těmto drahým aromatickým houbám. Tamní restaurace nabízejí lanýže jako ingredience do všech možných pokrmů, případně i nápojů. Organizují se i výlety za lanýži a jejich hledání s odborným doprovodem a cvičeným psem.

Pokud se už k vám dostane lanýž a vy si ho máte vychutnat, vyvarujte se několika zásadních chyb. Předně lanýž nevařte. Houby se strouhají na již hotový pokrm v tenoučkých plátcích. Nekombinujte ho s příliš aromatickými sýry. Při jeho přípravě používejte výhradně kvalitní olivový olej, sůl a pepř. Jiné koření není třeba. Z toho vyplývá, že pokud máte výrazně kořeněná jídla, lanýže už do nich nedávejte. Bylo by jich škoda.

Text: redakce, foto: Robert Mročka

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz