11. 11. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - I přesto, že nás letošní podzim přiměje slavit svatomartinskou tradici doma, tak bychom na toto období neměli zapomínat. Svátek svatého Martina, který připadá na středu 11. listopadu, máme neodmyslitelně spjatý s pečenou husou a dobrým vínem. Sváteční den si můžete připravit i sami. Zde je několik tipů, které vám k tomu pomohou.
Milovníky legend bude jistě zajímat, kdy a proč se tento den začal slavit. A je jen na vás, ke kterému vysvětlení se přikloníte. První příběh říká, že se Martin schovával v husníku, ale kejhání hus ho prozradilo. Další legenda tvrdí, že husy na venkovském kázání svatého Martina velmi rušily, a proto se připravují 11. listopadu za trest. Poněkud prozaičtější vysvětlení je spojení svátku sv. Martina a lidové tradice. Ve stejnou dobu se totiž pravidelně pořádaly poutě, trhy a zabíjačky.
Je zajímavé, že jsme si zvykli na to, že každé jídlo má typickou chuť, ale také konzistenci. Od pečené husy očekáváme křupavou a křehkou kůrčičku. I celý mák příjemně křupe. Proto se k sobě kulinářsky hodí. Vhodných spojení je ale daleko více. Díky tomu vznikla celá řada receptů. Od klasické pečené husy až po nadívanou jablky či sušenými švestkami. Pokud je na vás husa příliš veliká, zkuste kachnu, která vás vyjde i trochu levněji. Dalším zpestřením, které můžete v kuchyni vyzkoušet je maková nádivka či šípkové zelí. Uděláte zároveň i něco pro své zdraví, protože mák pomáhá snižovat krevní tlak a působí blahodárně na imunitní systém. Je skvělým zdrojem energie, což se během sychravých, podzimních dnů hodí každému. Zelí také není náhodnou přílohou. Nerozpustná vláknina pomáhá udržovat zdravý trávicí systém tím, že podporuje pohyby střev, zvyšuje prospěšné bakterie ve střevě a pomáhá trávení. Pokud tedy chcete načerpat novou inspiraci, zkuste pečenou kachnu s makovou nádivkou a šípkovým zelím.
4-6 osob 7 hodin
1 kachnu
1 lžíci kmínu
1 lžíci soli
10 rohlíků
250 ml mléka
pepř
1 lžičku perníkového koření
8 vajec
2 lžíce celého máku
velkou hrst pokrájené pažitky
600 g červeného sterilizovaného zelí
3 lžíce šípkové marmelády
Kachnu si omyjte, osušte, důkladně osolte zvenku i zevnitř a posypte kmínem. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C půl hodiny. Poté teplotu snižte na 120 °C a pečte cca 5 hodin. Po pěti hodinách alobal sundejte, zvyšte opět teplotu na 180 °C a dopečte ještě půl hodinky, aby vám vznikla krásná zlatavá a křupavá kůrka.
Doba pečení vždy záleží na velikosti drůbeže. Během pečení kachny si připravte nádivku. Rohlíky pokrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Do této směsi si rozšlehejte vejce a přidejte sůl, pepř, celý mák, perníkové koření a pažitku. Vše zamíchejte a vložte na plech s pečicím papírem. Do nádivky můžete přidat i mandlové lupínky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 30-40 minut. Sterilizované zelí v hrnci duste do změknutí. Ke konci vmíchejte šípkovou marmeládu a odstavte z ohně.
Tip! Základem každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. V případě máku v nádivce jde spíše o koření, které provoní jídlo a dodá nezaměnitelné aroma. Abyste dosáhli požadované chuti, sáhněte nejlépe po modrém máku vypěstovaném na našich polích. Koupit kvalitní mák můžete i přímo od pěstitelů na Makové mapě mapa.nasmodrymak.cz. Věřte, že nádivka z toho nejlepšího máku bude nezapomenutelná.
Zdroj fotografií: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.