Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

13. 11. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

Ideální volbou je mrkvovo–makový koláč. Tato dobrota v sobě skrývá hned tři potraviny, které pomáhají bojovat s neduhy podzimu, a k tomu si ještě pochutnáte. Například mrkev obsahuje vitamín A, E, K a selen. Právě ten podporuje imunitní systém. Další nenahraditelnou surovinou je mák. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší. Mák obsahuje také antioxidačně působící vitamíny E a B. Do silné trojky přibydou ještě vlašské ořechy. Jsou zdrojem vysoké koncentrace tuků, vitamínu B, zinku, mědi a manganu. Tento koláč vám udělá radost hned dvakrát. Použité suroviny dokáží dík prospěšným účinkům zlepšit náladu a zároveň jde o rychlovku ve stylu „vše z jedné misky“.

Mrkvovo-makový koláč

8-12 osob 70 minut

 

600 g mrkve (nastrouhané)

100 g vlašských ořechů

250 g cukru krupice

250 ml slunečnicového oleje

3 vejce

400 g polohrubé mouky

120 g mletého máku

1 prášek do pečiva

1 lžička skořice

 

Mrkev si oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do velké mísy a přidejte olej, vejce a ořechy. Veškeré sypké suroviny jako je mouka, cukr, prášek do pečiva, mák a skořice promíchejte a přidejte k mrkvi. Vše důkladně spojte v těsto, které vlijte do vymazané a vysypané formy (o průměru 25 cm) a pečte 50 minut na 180 °C. Na mrkvový koláč se skvěle hodí klasická citronová poleva, kterou vyrobíte smícháním 2 lžic citronové šťávy, jedné lžíce horké vody a 100 g moučkového cukru.

Dýňový hummus s praženým mákem

Pokud patříte k milovníkům dýní, určitě zkuste pečený dýňový humus s praženým mákem. Není to typický hummus z cizrny, ale jako pomazánka na čerstvé pečivo nebo dip k zelenině bude chutnat výborně. Dýně výrazně posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy a napomáhá správné činnosti srdce. Především odrůda Hokkaidó, navíc ještě obsahuje vitamín A, E, C a velké množství draslíku. Pomyslnou třešničkou na dortu, v tomto dýňovém hummusu, je celý mák. Přidává se sem nejenom kvůli vůni, ale i křupavosti semínek. Samozřejmě jej můžete nahradit i jinými semínky, ale věděli jste, že jeho složení je srovnatelné nebo dokonce i lepší, než řada exotických pochutin z dovozu, jako jsou chia semínka apod.? Mák se vyznačuje vysokým obsahem tuku s příznivým zastoupením esenciálních mastných kyselin, a je také zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínu E a minerálních látek, zejména vápníku. Navíc je to naše tradiční pochutina.

 

Na dýňový hummus si připravte:

 

8 osob 50 minut

 

600 g dýně Hokkaidó

2 stroužky česneku (pečený či čerstvý)

4 lžíce olivového oleje

3-4 lžíce limetové šťávy

1 lžíce sezamu

2 lžíce celého máku

2 lžíce posekaného čerstvého koriandru

 

Omytou dýni nakrájejte i se slupkou na větší kostky, vložte na plech, přidejte celé stroužky česneku a pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Dýně musí být krásně měkká. Po upečení nechte dýni vychladnout, vložte ji do vyšší nádoby, přidejte oloupaný pečený česnek, olivový olej, sezam a limetovou šťávu. Vše pomocí ponorného mixéru rozmixujte do jemného pyré a dochuťte solí. Přidejte na sucho opražený mák a ozdobte čerstvým koriandrem. Jestliže máte rádi intenzivnější česnekovou chuť, můžete namísto pečeného česneku použít čerstvý, který prolisujete a přidáte k dýni během mixování. Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, který si můžete doma připravit i bez kynutí. Díky semínkům a ořechům bude s dýňovým hummusem ideálně ladit.

Ořechovo-makový chléb bez kynutí

 

70 minut 4 osoby

 

300 ml vlažné vody

1 lžička krupicového cukru

1 balení sušeného droždí

400 g hladké mouky

sůl

2 lžíce celého máku

50 g posekaných vlašských ořechů

 

Vodu, cukr a droždí rozmíchejte v míse, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Nakonec do těsta lehce vmíchejte celý mák a ořechy. Bochánek vložte do malé zapékací mísy vyložené pečicím papírem a pečete v předehřáté troubě na 200 °C zhruba hodinu. Během pečení můžete občas potřít slanou vodou. Zda je chleba hotový poznáte pomocí špejle. Těsto nesmí lepit. Každá trouba peče jinak, a tak se může čas pečení lišit.

Mlsat se dá i zdravě, který podzimní recept zkusíte jako první? Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Nebo si jej kupte přímo od pěstitelů na Makové mapě https://mapa.nasmodrymak.cz/. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

 

Zdroj fotografií: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz