27. 11. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - S porcí horké kávy nebo dobrého čaje může být přechod z tepla domova do podzimních a zimních plískanic příjemnější.
Udržitelné kelímky a hrnky s různými izolačními vlastnostmi nabízí pod svými značkami některé kavárenské řetězce, výrobci nádobí nebo běžné obchodní řetězce. Redakce časopisu dTest se proto rozhodla otestovat 22 modelů termohrnků, které na rozdíl od cestovních hrnků zvládnou i pár kotrmelců v batohu.
Krok k většímu komfortu v současných chladných a sychravých dnech představují termohrnky – kovové nádoby na pomezí termosky a cestovního hrníčku. Spojují výhody obojího. Dovedou po určitou dobu udržet teplotu nápoje, který lze navíc pít rovnou bez přelévání do zvláštního kelímku. V ideálním případě termohrnek nejenom uchová teplotu, ale i dobře těsní a neprotéká. A také něco vydrží a neobsahuje nežádoucí chemikálie.
„Výrobky jsme podrobili zkouškám izolačních schopností, nechali jsme je padat z výšky, převraceli vzhůru nohama, odzkoušeli životnost jejich zavírání, otestovali, jak dobře a jednoduše se s nimi manipuluje v rukavicích i holýma rukama a také nechali ověřit, zda se v nich nenacházejí polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), tedy karcinogenní látky, jež se mohou objevovat v plastových částech,“ vyjmenovává kategorie testování šéfredaktorka Hana Hoffmannová.
Snad nejdůležitějším úkolem termohrnku je udržet obsah teplý, případně studený. V laboratoři proto naplnili hrnky vodou o teplotě 95 °C – nejprve po okraj a poté do půlky – a po šesti hodinách v pokojové teplotě zjišťovali, o kolik stupňů teplota vody poklesla. Nejlépe se v této zkoušce vedlo modelu Ikea Undersöka. Teplota tekutiny v hrnku měla po šesti hodinách hodnotu zhruba 73 °C, resp. 59 °C. „Pokud si vyberete tento model, buďte však obezřetní, než uvyknete jeho vlastnostem. Raději ho nechte před pitím chvíli otevřený, pokud jste do něj nalili velmi horký obsah,“ vysvětluje Hana Hoffmannová za dTest. Dobrou známku pak získal ještě model Thermos Style, u kterého laboratoř po šesti hodinách naměřila teplotu 66 °C. Zbylé testované výrobky si odnesly známky od uspokojivé po dostatečnou.
Celkově lépe se testovaným vedlo ve druhé zkoušce tepelné izolace, při které se hrnky plnily chladnou vodou o teplotě 5 °C. I v tomto případě zaznamenala laboratoř nejmenší teplotní rozdíl u výrobku Ikea, kdy se teplota zvedla o necelé tři stupně. Naopak u modelů s nejhoršími výsledky byl naměřen až 16stupňový rozdíl, a získaly tak nedostatečnou známku.
V dalších praktických zkouškách se hodnotila obsluha, odolnost, konstrukce a zpracování hrnků. U šesti modelů se při obrácení dnem vzhůru objevily problémy s prosakováním – modelu KeepCup Alder M 340 ml dokonce odpadávalo víčko. Test odolnosti byl náročný pro několik dalších modelů. 600 cyklů otevření a zavření otevíracího mechanismu nezvládlo celkem šest výrobků – u zástupce značky Stelton se tento mechanismus
dokonce úplně rozbil. Pád z 80centimetrové výšky na beton pak neustál Orion Hrnek termo, který se po třetím pádu rozpadl.
To zkoušky obsluhy a údržby dopadly o poznání lépe, šest modelů získalo velmi dobré hodnocení a při jejich používání by vás neměly potkat žádné nepříjemnosti, zbylým byly uděleny dobré a uspokojivé známky, přičemž častým prohřeškem, který se na hodnocení obsluhy podepsal, bylo obtížné čištění nebo chybějící návod k výrobku.
V závěru se laboratoř zaměřila na chemickou analýzu použitých plastů, zda neobsahují karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH). V tomto případě padaly převážně velmi dobré a dobré známky. S dostatečnou odešel jen hrnek Lamart, u něhož testy zjistily nežádoucí látky ve vyšším množství, než udává německý standard GS.
Zdroj: dTest, o.p.s.
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.