Štamgast & Gurmán

STUDUJ GASTRO - apel zlínských osobností

STUDUJ GASTRO - apel zlínských osobností

28. 12. 2020 - ČR - Gastronomie, obor, který v současné pandemické krizi patří mezi ty, které jsou nejvíce negativně zasaženy. Někteří majitelé barů, hospod a restaurací tak byli dokonce nuceni ukončit svou činnost. Většina lidí v gastronomii se ale i přes nepříznivé podmínky nevzdává…

Bojuje dál, věří v lepší dobu i v opětovný vzlet a vzrůst tohoto oboru, který tak přinese současně plno nových věcí. Zejména od mladých lidí, kteří budou tento obor studovat.

Ve Střední škole gastronomie a obchodu Zlín proto v minulých dnech svedl skvělý nápad dohromady významné gastronomy ze Zlínského kraje, aby v natočeném videu podpořili nejen tento obor, ale také školu, kde řada z nich studovala. Jejich společným cílem byl především apel na mladé, aby si tento obor vybrali a přidali se do řad lidí, pro které jejich profese není jen povolání, ale i poslání, srdcová záležitost i koníček. „Nápad natočit video byl náš. Chtěli jsme připomenout, že gastronomie má budoucnost, je atraktivní. A že absolventi mají v tomto oboru uplatnění,“ přiblížil ředitel školy Petr Úředníček.

Doplnil, že se škola současně zapojila do programu Studuj gastro, buď gastronom. „V rámci toho připravujeme další novinky a video projekty,“ dodal.

„Gastronomie je skvělý obor, krize jednou pomine.“ „Gastronomie má budoucnost, když se dělá dobře.“ „Gastronomie je skvělá práce s lidmi, buďte její součástí.“ „Jsme odhodláni to opět všechno roztočit.“ „Navzdory krizi se stále díváme dopředu.“ I takové věty zaznívají v krátkém filmu pro budoucí i současné odborníky v gastronomii.

„Tato neobvyklá doba nám umožnila jednu úžasnou věc, a to, že se v naší škole sešli přední gastronomové Zlínského kraje,“ zhodnotil celou akci ředitel školy Petr Úředníček.

„Se školou často spolupracujeme, podpořili jsme například i letos na jaře jejich den otevřených dveří spojený se zabíjačkou,“ vysvětlil svou účast na výrobě šotu například ředitel marketingu a obchodu společnosti Rudolf Jelínek Miroslav Motyčka. Podle něj je i pro jejich společnost gastronomie velmi důležitá. „Je pro nás stěžejní, je jedním z našich pilířů nápojové kultury v Česku,“ zdůraznil.

„Jsem absolvent této školy a účast na zpracování videa jsem rád přijal, byla to pro mne osobní záležitost,“ přidává se další aktér Jan Balloš, majitel restaurace U Johana. Podle něj je v dnešní době těžké přesvědčit mladé lidi, aby do tohoto oboru šli pracovat. „Je to velká zodpovědnost, lidé se musí o tento obor zajímat, bez lásky a nadšení pro něj by takovou práci nemohli dělat,“ připomněl majitel vyhlášené zlínské restaurace.

Generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice a Bistrotéky Valachy Tomáš Blabla, který se natáčení videoklipu také účastnil a který v této škole začal svou kariéru, zase zdůraznil, že Střední škola gastronomie a obchodu Zlín má vynikající odbornou úroveň a vážným zájemcům o práci v gastronomii ji může jen doporučit. „Stále se mluví o tom, že je nedostatek kvalifikovaných kuchařů, ale i číšníků a servírek, což je bohužel pravda, a situace se moc nelepší. Přál bych škole, aby se jí podařilo získat dostatek studentů, z čehož ve výsledku mohou úspěšně těžit podniky v celém regionu,“ uvedl Tomáš Blabla s tím, že se školou i jejich společnost spolupracuje.

Spolupráci se Střední školou gastronomie a obchodu Zlín si pochvaluje další účastník gastronomického apelu, provozovatel několika restaurací Jiří Lefan mladší. „Zaměstnanců v gastronomii ubývá a ubývá. Měla by to být motivace pro nastupující generaci v gastronomii,“ míní mladý manažer, který však zdůraznil, že v současné, pro gastronomii nelehké době, by vláda měla pro provozovatele těchto zařízení vytvořit lepší podmínky. „Tento obor, kvůli tomu, co se děje, ztrácí sympatie. Ne všichni však hodláme skončit. Chceme dokázat, že je nás stále hodně lidí, kteří to s gastronomií myslí vážně a že dál budeme se situací bojovat,“ vzkazuje Jiří Lefan mladší, manažer zlínských restaurací Budvarka, PUOR, Sportaréna U Jeleňa, Zubrovna u Zubra a dalších.

Snad proto, že je ředitelem Střední školy gastronomie a obchodu Zlín a vychovává mladé lidi v tomto oboru, je Petr Úředníček přesvědčen v opětovný vzestup gastronomie u nás. „Jednoznačně tady, po pandemii bude následovat velká vlna zájmu a nedostatku lidí v gastronomii. Pojedeme znovu na nové vlně. Věříme tomu všichni, i s našimi odborníky. Hlad po gastronomii bude obrovský. Začnou se zase otevírat nové provozy, přibudou noví hospodští, nové hospody. Najde se spoustu nových principů prodeje a novinek, které na trhu chyběly. Objeví se nové cesty a gastronomie bude opět na vzestupu,“ věří v novou a lepší budoucnost Petr Úředníček.

 

Text: red, foto: www.gaozl.cz, Samphotostock.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz