Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Pražské hotely v propadu! Očekává se oživení

Pražské hotely v propadu! Očekává se oživení

28. 01. 2021 - PRAHA - Nejaktuálnější údaje STR ukazují, že pražský hotelový trh je vrámci Evropy nejvíce postižený dopady koronavirové krize: v roce 2020 zaznamenal největší pokles průměrných tržeb na pokoj – o 84,6 procenta oproti předchozímu roku, s průměrnou roční obsazenosti pokojů na 16,6 procenta. Přesto důvěra v pražský hotelový trh a jeho dlouhodobý potenciál neklesá.

Potvrzuje to neutuchající zájem jak investorů, kteří stále vyhlížejí vhodné příležitosti ke koupi, tak hotelových operátorů, kteří Prahu označili za hlavní cíl svých aktivit. Výsledky ve volnějším letním období naznačily, že po skončení omezení je trh schopen poměrně rychlého oživení. Jeho celkové zotavení se ale čeká až vroce 2024.

Údaje o evropském hotelovém trhu v roce 2020, které právě zveřejnila společnost STR, potvrzují, co bylo patrné již v průběhu loňského roku: Praha byla mezi hotelovými trhy Evropy nejvíce postižena dopady koronavirové krize. Meziroční propad průměrných tržeb na pokoj dosáhl 84,6procenta, podobně byla postižena už jen Barcelona, Říma Lisabon. Dopad na ostatní hlavníhotelovétrhy v Evropěbylo něco menší, s průměrným poklesem tržeb na pokoj o 69,7procenta.Hlavním důvodem poklesu tržeb v Praze byl propad obsazenosti o 78,5 procenta (na 16,6 procenta), ale také snížení průměrných cen o 28,1procentana 66 eur za pokoj.

Bořivoj Vokřínek, Partner ve strategickém poradenství a vedoucí výzkumu v oddělení hotelových nemovitostí za region EMEA, Cushman & Wakefield:„Stejně jako většina ostatních hlavních turistických destinací v Evropě je Praha závislá na mezinárodním turismu, který byl vroce 2020 výrazně omezendopady koronavirovékrize. V Praze byl však dopad větší, a to ze dvou důvodů. Během první vlny byla česká vláda mezi prvními, jež zavedly přísná omezení včetně nuceného uzavření hotelů. Během druhé vlny po letním období zaznamenalo Česko jeden z nejvyšších nárůstů případů v Evropě, což přineslo radikální pozastavení zahraničního turismu a následné uzavírání hotelů. Navíc – oproti mnoha jiným zemím –nevyužily české úřady zdejší hotely k ubytování zdravotníků nebo jako provizorní nemocnice. To vše přispělo k tomu, že Praha je jedním z nejvíce postižených hotelových trhův Evropě. Je třeba si ale uvědomit, že jde o dočasné faktory, jež přímo nesouvisí s turistickým trhem, a jakmile se virus dostane pod kontrolu, mělo by dojít k jeho rychlému zotavení.

Návštěvníci Prahy k nám většinou přijíždějí jako turisté ze zemí v rámci Evropy –v roce 2019 takové návštěvy za rekreačními účely tvořily 73 procent z celkového počtu přenocování. Tato poptávka není závislá na mezikontinentální turistice, takže by se trh po uvolnění opatření měl oživit relativně rychle. Ukazují to data zletních měsíců, kdy byla opatření zmírněna a do Prahy mohli opět cestovat alespoň turisté z okolních zemí. Díky tomu v červenci pražské hotely téměř zdvojnásobily obsazenost z devíti na 17 procent, v srpnu již přes 22 procent. Praha tak rychle předběhla mezinárodní destinace jako například Londýn, Paříž nebo Řím.

Zájem turistů o Prahu, který přežije i současnou krizi, samozřejmě vnímají také hlavní hráči na hotelovém trhu, kteří sem nadále soustřeďují svou pozornost. Jak investoři, tak hoteloví operátoři čekají na příležitosti, aby na tento trh mohli vstoupit nebo na něm své aktivity rozšířit.

 

Zdroj: Cuschman&Wakefield

Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz