Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Slovácká kuchařka, sbírka pokladů z kuchyní našich babiček

Slovácká kuchařka, sbírka pokladů z kuchyní našich babiček

02. 03. 2021 - SLOVÁCKO - Mouka, mléko, vajíčko a pak cukru maličko! Tradiční slovácké recepty jsou většinou jednoduché, z běžně dostupných surovin, přesto velmi chutné.

I to nahrává popularitě dvou dílů Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Ta je však aktuálně vyprodaná. Letos autoři doufají v úspěšný dotisk.

„Nejen chlebem bude člověk živ.“ Písmo z Bible rozhodně nerozporujeme. Bez chleba to ale taky nejde. A takový čerstvý domácí chléb s křupavou kůrkou, uprostřed měkký a voňavý po kmínu… Tomu se zkrátka nedá odolat.

V době pandemie se dala do pečení doslova celá země. A nejen do pečení. Octli jsme se totiž v situaci, kdy musí spousta z nás téměř denně vařit. Ať už je příčinou home office nebo péče o děti a blízké, dříve či později dojdou nápady, jak jídelníček zpestřit a ozvláštnit. V té chvíli s vděkem sáhneme po jednoduchém receptu z běžně dostupných surovin.

Přesně takové recepty nabízí oblíbená Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, která vyšla v letech 2010 a 2014 ve dvou dílech. Dlouhodobě jsou však oba díly kuchařky vyprodané. A zájem neustává. Na základě přibývajících dotazů, kde lze kuchařky zakoupit nebo zda se plánuje dotisk, bylo toto téma otevřeno. „Dotisk knihy jsme zvažovali již v minulém roce 2020, díky nastalé pandemické situaci a všeobecné, nejen finanční nejistotě, byl ale projekt pozastaven. Ani letos však zájem veřejnosti neklesá, ba naopak, dotazy na dostupnost kuchařek nám chodí téměř denně,“ prozradila Lenka Durďáková, tajemnice Regionu Slovácko a autorka projektu Chutě a vůně slovácké kuchyně. Právě neutuchající zájem veřejnosti byl jedním z pohonů, díky kterým se spolu s kolegy rozhodla projekt neodkládat dlouho a restartovat jej v roce letošním.

Vydat knihu není pro neziskovou organizaci z finančního hlediska vůbec snadné, právě přízeň široké veřejnosti pak může přispět ke zdárnému průběhu a finalizaci projektu. „Jsme velmi vděční za vyjádřený zájem o kuchařky, zaznamenaný u lidí ze Slovácka i z celé republiky. Rozhodující ovšem také bude, zda se podaří projekt zafinancovat formou předprodeje. Jen tak získáme potřebné prostředky k reedici, pořízení nových fotografií, grafické úpravě a k samotnému tisku,“ uvedl Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko. Postrádáte-li i vy recepty, které vás vrátí do vašeho dětství, sledujte web www.slovacko.cz

Zdroj: Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruch

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz