25. 03. 2021 - ČR - O značku Regionální potravina přišel BIO MED KVĚTOVÝ od výrobce Ing. Dušana Michálka z Kyselky na Karlovarsku.
Důvodem odebrání značky je vysoký obsah nepovoleného množství látky hydroxymethylfurfural (HMF).
Státní zemědělský intervenční fond obdržel podnět od spotřebitele, na základě kterého Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla kontrolu u výrobce a zjistila pochybení. Povolená hodnota HMF v medu je nejvýše 40 mg/kg, u uvedeného produktu laboratorní rozbor prokázal více než dvojnásobek povoleného množství (88,7 mg/ kg). Výrobek nesmí být uváděn na trh a byla nařízena likvidace této šarže.
Hydroxymethylfurfural je ukazatel jakosti a čerstvosti medu. V čerstvém medu se téměř nevyskytuje. Jeho obsah se zvyšuje při rostoucí době skladování, zahříváním nad 60°C, nevhodném zacházení při zpracování a distribuci nebo při přídavku invertního cukru.
Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.