Štamgast & Gurmán

V sobotu 8. května si připomínáme Světový den pro spravedlivý obchod

V sobotu 8. května si připomínáme Světový den pro spravedlivý obchod

07. 05. 2021 - ČR - Každý rok druhou květnovou sobotu si připomínáme Světový den pro fair trade, který je věnován podpoře spravedlivého obchodu. Ten dává příležitost pěstitelům, řemeslníkům a zaměstnancům v zemích tzv. globálního Jihu (Afriky, Asie a Latinské Ameriky) uživit se vlastní prací za důstojných podmínek.

„Realita je ovšem taková, že například celá domácnost pěstitele kakaa v Pobřeží slonoviny si nyní za den vydělá průměrně jen 160 Kč, takže například čokoládu by si sami mohli dopřát jen velmi těžko, i kdyby u nich byla dostupná,“ připomíná Hana Malíková, ředitelka neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko. Odhaduje se, že na kakaových plantážích v západní Africe je nuceno pracovat přes 2 miliony dětí.

Vláda Pobřeží slonoviny navíc nedávno oznámila, že se na následujících šest měsíců sníží cena kakaa vykupovaného od pěstitelů o 25 %. Organizace Fairtrade International proto vyzvala Evropskou komisi, aby se v nařízení o náležité kontrole lidských práv pro sektor kakaa a čokolády v EU zavázala k uznání důstojného příjmu. „Pěstitelé z družstev s certifikací Fairtrade budou za prodané kakaové boby v tomto období dostávat zaručenou minimální fairtradovou cenu, protože vládou stanovená cena klesla pod její úroveň. Za podmínek Fairtrade ale bohužel prodají jen část své produkce, protože poptávka po kakau s etickou certifikací stále ještě není dostatečná,“ připomíná H. Malíková. Navíc pěstitelé z necertifikovaných družstev záchrannou síť v podobě minimální výkupní ceny nemají.

Kromě minimální výkupní ceny 2400 USD za tunu kakaových bobů (která je nyní o 13 % vyšší než výkupní ceny stanovené vládou v Pobřeží slonoviny) dostávají fairtradová družstva (nejen v západní Africe) příplatek ve výši 240 USD za tunu, který mohou investovat do zvyšování efektivity pěstování a do rozvoje komunit, například budování škol, zdrojů pitné vody, dopravní infrastruktury nebo zdravotní péče.

Pěstitelé na globálním Jihu teď čelí nejen nízkým výkupním cenám a klimatické změně, ale navíc i pandemii COVID-19. Navzdory pokračující pandemii pěstitelé nadále pracují, aby vyrobili potraviny a nápoje, které denně nakupujeme, a snaží se u toho dodržovat bezpečnost a zároveň se vyrovnat s pokrytím narůstajících výrobních nákladů. Fairtrade je v tom i nadále podporuje. V loňském roce jsme celosvětově prostřednictvím několika partnerů zajistili více než 390 milionů korun na pomoc v boji s pandemií i na podporu opětovného nastartování jejich podnikání.

Světový den pro spravedlivý obchod se ve světě slavil poprvé roku 2002. V Česku se tento den připomínal poprvé v roce 2004. Od roku 2011 se vrcholem oslav stal v ČR piknikový happening Férová snídaně. Běžně má podobu komunitního pikniku, který pořádají dobrovolníci a dobrovolnice na téměř 200 místech republiky a schází se na něm přes 8000 lidí. Vyjadřují tak podporu pěstitelům, jak ve svém okolí, tak těm daleko ve světě. Letos kvůli pandemii nebudeme snídat komunitně, ale v úzkém kruhu na výletě.

 

Hlavní benefity zapojení pěstitelů do systému Fairtrade:

 

● Dostávají spravedlivě zaplaceno a děti mohou posílat do školy (dětská a otrocká práce je v certifikovaných družstvech zakázaná).

● Demokraticky a společně rozhodují o bonusovém fairtradové příplatku.

● V roce 2019 představoval fairtradový příplatek pro 1,7 milionů farmářů celkově 190 milionů €, průměrně tedy 118 000 € na zapojené družstvo. V Pobřeží slonoviny a Ghaně 220 000 pěstitelů rozhodovalo o 25 milionech €.

● Jsou zapojeni do spolurozhodování o celém nastavení systému Fairtrade, na výročních valných hromadách organizace mají 50 % volebních hlasů.

● Dbají na dodržování lidských práv a vytvářejí protidiskriminační programy.

● Výbory pro nerovnosti mužů a žen zajišťují, aby se pracovnice na farmě nebály ozvat ohledně problémů diskriminace, mzdové nerovnosti nebo sexuálního obtěžování.

● Pěstují šetrně k životnímu prostředí a posilují svou odolnost vůči globálním změnám klimatu.

● Expertní a praktické poradenství pomáhá družstvům zavádět ekologické fairtradové standardy zahrnující zákaz odlesňování, redukci uhlíkové stopy a ochranu biodiverzity.

 

Zdroj: Fairtrade

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz