10. 06. 2021 - HUSTOPEČE NAD BEČVOU - Další ryby jsou vypuštěny. Výtěžek 220 997 Kč z aukce výročních dresů Baníku a Radegastu už pomáhá s obnovou Bečvy po ekologické havárii. V další fázi zarybňování poškozené řeky se povedlo vysadit 14 000 nových ryb, z toho bylo přibližně 8 500 kusů díky výtěžku z online aukce.
Fanoušci vydražili celkem 26 sad dresů Baníků, které měli hráči ostravského klubu na sobě v utkání proti Sigmě Olomouc v loňském soutěžním utkání. „Aukci jsme spolu s Baníkem připravili u příležitosti 50. výročí uvaření první várky piva v pivovaru Radegast. Na rukávech dresů byla také jména pivovarských osobností Radegastu,“ říká Josef Jalůvka, manažer značky Radegast, a dodává: „Pivovar Radegast je dlouhodobě aktivní v podpoře projektů zaměřujících se na ochranu přírodního bohatství a péči o vodní zdroje.“
Peněžní výsledek dražby výročních dresů se nakonec zastavil na částce 220 997 Kč. Nejvíce si fanoušci cenili dres strážce baníkovské brány Jana Laštůvky, který měl finální aukční cenovku 14 100 Kč. „Jsem hrdý na všechny fanoušky i spoustu dalších dárců, kteří se do online aukce nebo do veřejné sbírky zapojili a přispěli. Jde vidět, že když se „kope“ za dobrou věc, tak se dokážeme také pořádně vyhecovat a podat ten nejlepší výkon,“ říká Marek Lorenc, tiskový mluvčí FC Baník Ostrava.
Radegast a Baník převedly celý výtěžek dražby na transparentní účet Bečva 2020 sloužící na pokrytí škody po ekologické havárii na řece Bečvě, která se stala v roce 2020. „Mohli jsme tak, nejen díky této podpoře, vypustit do Bečvy dalších 14 000 kusů parmy obecné, ryby, která je mezi násadami jedna z nejméně dostupných ryb na trhu. Zarybňování řeky je však běh na dlouhou trať a práce na dalších mnoho let, než se nám to podaří dát do pořádku. Chci všem velkým i malým dárcům poděkovat, že nás v tom nenechali samotné,“ říká Pavel Kocián, předseda Územního svaz rybářů pro Severní Moravu a Slezsko.
Zdroj: Plzeňský Prazdroj
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.