Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Nejvoňavější festival na Moravě!

Nejvoňavější festival na Moravě!

23. 06. 2021 - BEZDĚKOV - Je už pět let skutečně uznávaným pojmem mezi všemi festivaly. Tahákem pro všechny zájemce o oslavu léta i začátku prázdnin v příjemném prostředí areálu Bezděkovského statku s vůní levandulí, specifickým občerstvením, farmářskými trhy, nádhernou okolní přírodou a po dva dny s hudebním a zábavným programem sestaveným pro všechny generace rodin, od dětí až po seniory.

Po dva dny se tisíce návštěvníků společně baví, veselí, poznávají mnohé zajímavosti o pěstování levandulí, relaxují a odpočívají nejen u připravených setů s posezením, ale i mezi záhony rozkvetlých levandulí. Festival se koná každoročně ve stejný termín dvou státních svátků, 5. a 6. července v areálu, jehož součástí je prostorná louka s podiem pro účinkující. Louku po jedné straně lemuje více jak 20 stánků farmářského trhu s lokálním zbožím, převážně zdravé výživy, z různých částí Moravy. V prostoru areálu jsou pro návštěvníky stánky s občerstvením se specializovanou levandulovou příchutí (levandulová limonáda, káva, pivo, zmrzlina, víno, klobásky atp.).

Tyto gurmánské zážitky jsou však už brzy zrána doplněny prožitky z hudebního i odborného a zábavného programu. Po slavnostním zahájení hospodářem Levandulového statku Lukášem Drlíkem, starostou Města Úsova Jiřím Holoušem a některým z čestných hostů, začíná na podiu nonstop program profesionálních i amatérských hudebních skupin různých žánrů, sestavený tak, aby byly uspokojeny všechny věkové a zájmové kategorie posluchačů. A tak vedle melodií a písní pop-music, zazní i cimbálová muzika, nebo krojovaná dechová hudba s lidovkami, aby je pak vystřídala rocková kapela, či revival Beatles, folk, ba i krojovaný folklorní hanácký soubor tanečníků se svojí kapelou nebo sóloví zpěváci, oblíbení z televize.

Hudební tok melodií bývá přerušen i zajímavými krátkými rozhovory moderátora programu s odborníky na pěstování levandule, jejího využití, nebo s farmáři soukromého zemědělství. Velký zájem vyvolá vždy „kuchařská show“ šéfkuchaře a majitele Kuliner školy vaření - Jana Rimplera, který na podiu vaří specializovaná jídla s levandulí a ochutnávku nabízí přítomným návštěvníkům. Stejně podobným gurmánským doplněním programu je „Soutěž o nejchutnější bábovku“, do níž i s receptem během obou dnů přinášejí návštěvníci své výrobky. Odborná porota je pak ohodnotí, návštěvníci ochutnají a vítězové jsou veřejně odměněni.

Největší odborný zájem však účastníci projevují o „Komentované prohlídky“ v nichž se od majitele statku na poli dovědí, jak se levandule pěstuje a při další prohlídce v prostorách statku jsou seznámeni se zpracováním, sušením i využitím plodiny k různé výrobě. Hotové výrobky (kosmetické, hygienické i gastronomické) si mohou koupit ve statkovém obchůdku. V upomínku je možné pořídit kytičku voňavých levandulí, nebo se nechat vyfotit festivalovým fotografem, samozřejmě mezi levandulemi.

Pro ty, kteří se chtějí projít krásnou okolní přírodou s půvabnými výhledy do okolí, je už třetím rokem připravena Bezděkovská levandulová naučná stezka v délce 1,5 km se začátkem i ukončením v areálu, vhodná především pro rodiny s dětmi. Její součástí jsou velmi zajímavá vědomostní stanoviště i s lesním barem, kde je možno se občerstvit. Dětem je navíc věnována část areálu, kde je pro ně po celý den připravena zábava - hry, malování na obličej, výroba zvířátek z balonků, dětský ruční kolotoč, dětská střelnice, ukázka práce kováře, ale i jízda na koni, či poníku.

www.levandulovystatek.cz

 

Text a foto: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz