12. 07. 2021 - ČR - Teplé letní dny si přímo říkají o posezení s přáteli u dobrého jídla, a ideálně i vína. Právě proto jsme pro vás připravili pár receptů, ke kterým se skvěle hodí moravská anebo česká vína. S jejich doporučením nám pomohl hlavní sommelier Národního vinařského centra Ing. Marek Babisz. Na nic nečekejte a vyzkoušejte je!
Co budeme potřebovat:
• dvě balení rukoly anebo mixu salátu
• dvě zralé hrušky
• dvě hrsti vlašských ořechů
• 200 g měkkého kozího sýru
• 200 g zrajícího sýru s modrou plísní
• 4 lžíce tekutého medu
• 4 lžíce citronové šťávy
• 4 lžíce balzamikového octa
• mořskou sůl
• 4 lžíce olivového oleje
Postup:
Salát či rukolu pečlivě umyjeme a necháme okapat. Dle potřeby můžeme nakrájet. Hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Nasekané ořechy a nakrájený sýr na menší kousky smícháme ve větší míse. Postupně přidáme med, citrónovou šťávu, balzamikový ocet, mořskou
sůl a olivový olej. Lehce promíchámea můžeme podávat společně s vínem.
Tip sommeliera:
„Zde je potřeba zvolit výraznější bílé víno. Ideálně pro tento pokrm vyzkoušejte Hibernal nebo Sauvignon s trochou zbytkového cukru, tedy polosuché či polosladké.“
Počet porcí: 4
Co budeme potřebovat:
• 1 zralý velký ananas
• 1 limetku
• třtinový cukr
• Skořici
Postup:
Oloupeme ananas a nakrájíme ho na stejně silné plátky. Ty položíme na gril a pokapeme šťávou z limetky. Dle chuti posypeme cukrem a skořicí. Ananas obracíme, dokud cukr lehce nezkaramelizuje a nebude opečený dozlatova.
Tip sommeliera:
K tomuto pokrmu doporučuji bílé víno se zbytkovým cukrem (víno polosladké a sladké) kvality výběr z hroznů nebo výběr z bobulí, popř. botrytické výběry. Odrůdy Rulandské šedé, Ryzlink vlašský nebo Chardonnay.“
Počet porcí: 4
Co budeme potřebovat:
• 500 g kuřecího masa
• 10 ks žampionů
• 2 větší papriky
• cuketa
• bílý jogurt
• čerstvé bylinky podle chuti
(bazalka, rozmarýn, kopr,
libeček, petržel)
• strouhanou citrónovou kůru
• olivový olej
• sůl
• jehly na špíz
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na cca 3 cm velké kostky a odložíme si je do misky. Očistíme žampiony a přepůlíme je. Cuketu nakrájíme na kolečka, anebo kostky, a papriku na širší plátky. Na připravené jehly střídavě navlékáme maso a zeleninu, dokud nebude jehla zcela plná. Bylinky nakrájíme nadrobno a vmícháme do bílého jogurtu, přidáme dvě lžíce olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Marinádou pak natřeme připravené špízy, které následně položíme na rozehřátý gril.
Tip sommeliera:
„Zde můžeme opět volit suché lehce aromatické bílé víno z ročníku 2019 a odrůdy Müller Thurgau nebo Sylvánské zelené. Druhou variantou může být svěží a ovocné růžové víno z loňského ročníku odrůd Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia.“
Počet porcí: 4
Co budeme potřebovat:
• 4 hermelíny
• 4 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce provensálského koření
• čerstvá bazalka / rozmarýn
• sušená rajčata
• hrst piniových oříšků
• alobal
Postup:
Bazalku či rozmarýn (dle chuti) nasekáme najemno a smícháme v misce společně s olivovým olejem a provensálským kořením. Hermelín vyndáme z obalu a k ruce si připravíme alobal, do kterého pak sýr zabalíme. Mezitím hermelín ponoříme do oleje s kořením a ze všech stran jej potřeme, položíme jej pak na alobal a na něj klademe sušená rajčata a piniové oříšky. Důkladně zabalíme a položíme na gril. Na mírném ohni necháme přibližně 5–10 minut grilovat.
Tip sommeliera:
„Skvěle ho doplní víno. Zde můžeme vybrat buď středně plné suché, jemně barikové bílé víno odrůd např. Chardonnay nebo Rulandské bílé z ročníků 2018 nebo 2019, anebo středně plné suché červené víno z ročníků 2018 či 2019 odrůd Svatovavřinecké nebo Frankovka.“
Text a foto: Dominika Uhrová, Shutterstock, Vinařský fond
TIP sommeliera: Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.