Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Oblíbený letní dezert třikrát jinak

Oblíbený letní dezert třikrát jinak

28. 07. 2021 - ČR - Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party.

Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

Letní dny si doslova žádají o pořádnou nálož osvěžujícího ovoce. Navíc se jahody, třešně, meruňky nebo borůvky skvěle hodí k jednomu z nejoblíbenějších dezertů vůbec, který můžeme znát také pod názvem cheesecake. Tato dobrota se skládá z křupavé krusty, nejčastěji ze sušenek, tvarohu a sýrové vrstvy. Výhodou, kterou oceníte zejména v létě, je, že existuje pečená i nepečená varianta.

Při výběru surovin, dbejte na jejich kvalitu. Jedině ta vašemu dezertu dodá lahodnou chuť i výživovou hodnotu. Zaměřte se proto na biopotraviny, u nichž je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg), a navíc obsahují minerály a vitaminy v dobře vstřebatelné podobě. Můžete je nakoupit u ekologických farmářů, ale i v běžném obchodě.

Svěží jahodový dezert

Na krustu:

· 270 g sušenek

· 150 g rozpuštěného másla

Na krém:

· 4 žloutky z vajec

· 500 g čerstvých jahod

· 250 g bio třtinového cukru

· 300 g čerstvého krémového sýru

· 500 g tvarohu

· 2 kelímky zakysané smetany

· 2 bio citrony, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva

Sušenky vložte do mixéru, rozdrťte je a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a sušenky upěchujte na dno a také do stran. Takto připravenou krustu nechte odpočinout v lednici a mezitím si připravte náplň.

Do mísy přidejte sýr, tvaroh, kelímek smetany, cukr, citronovou kůru a zakápněte šťávou. Dobře promíchejte a přidejte žloutky. Znovu prošlehejte a výsledný krém vložte do formy na připravený korpus. Koláč potřete zbývající zakysanou smetanou a dejte zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Poté nechte vychladnout do následujícího dne v lednici. Následně na povrchu ozdobte jahodami.

Meruňkovo-smetanový zákusek

Na korpus:

· 180 g mouky

· 1 lžíce třtinového cukru

· 100 g vychlazeného másla

· 1 žloutek

· 2 lžíce studené vody

Na náplň:

· 10 meruněk

· 200 g ricotty

· 375 g zakysané smetany

· 200 g smetany ke šlehání

· 200 g bílé čokolády

Dobře promíchejte mouku s cukrem a poté přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a vodu. Vypracujte hutné těsto, které rozetřete do připravené, pečícím papírem vyložené, formy. Na těsto nasypte například luštěniny, aby při pečení nevypuklo. Pečte na 170 stupňů 15-20 minut. V polovině pečení zátěž sundejte.

Mezitím si připravte náplň. Meruňky dobře očistěte a nakrájejte na menší kousky. Naskládejte část do formy, posypte cukrem a dejte ještě na 5 minut péct i s korpusem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte projít varem. Na závěr do čokolády přidejte 4 lžíce zakysané smetany. Ricottu, zbytek zakysané smetany a smetanu ke šlehání důkladně promíchejte, dokud nevznikne hutná směs. Za neustálého míchání postupně přidávejte čokoládu.

Upečený korpus zalijte připravenou náplní a na povrchu ozdobte meruňkami. Cheesecake dejte před podáváním vychladnout do lednice.

Nepečený třešňovo-tvarohový dezert

Na korpus:

· 250 g sušenek

· 70 g másla

Na náplň:

· 250 g třešní

· 2 vejce

· 150 g třtinového cukru

· 2 ks tvarohu

· 1 ks ricotty

· 2 ks želatinového ztužovače

· 1 ks bio citronu

· lístky máty

Začněte s přípravou formy na dort, spodní část vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem. Poté si připravte korpus. V mixéru rozdrťte sušenky a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Takto připravený korpus rozprostřete na spodní část formy a prsty vmačkejte i mírně do stran. Formu vložte na půl hodiny do lednice a mezitím si připravte krém. Žloutky utřete s cukrem a poté přidejte všechny další ingredience kromě třešní. Na závěr vmíchejte ztužovač zastudena a krém přidejte na korpus. Povrch cheesecaku ozdobte očištěnými a vypeckovanými třešněmi a mátou. Přidat můžete i další letní ovoce, skvělé budou například i maliny či borůvky. Dort dejte na půl dne odpočinout do lednice.

 

Náš TIP: na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio najdete interaktivní mapu se seznamem farem i jejich nabídkou.

 

Zdroj: Peprconsulting

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz