Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Situace v cestovním ruchu se opět zhoršila

Situace v cestovním ruchu se opět zhoršila

13. 08. 2021 - ČR - Podle výsledků průzkumu Asociace hotelů a restaurací se bohužel v letním období naplňují černé scénáře, před kterými na základě dat a vývoje počtu turistů varovala asociace již na počátku léta.

Propady tržeb v Praze jsou 70 % proti loňskému roku, který byl již poznamenán pandemií. Vláda za této situace rezignovala na jakoukoliv formu přímé podpory podnikatelů a dosud neaktivovala slibovaný „kurzarbeit,“ který byl právě pro tyto účely schválen.

Nejhorší situaci čelí velká města, kde se dlouhodobě hotely pohybují do 20% průměrné obsazenosti. V Praze, nejvíce zasaženém regionu, byla obsazenost v červnu 2021 18 % a v červenci zůstala na stejné úrovni. Za první půlrok dosáhly pražské čtyř a pětihvězdičkové hotely obsazenosti 9,9 %, oproti loňským 26 %. Pro srovnání se obsazenost hotelů před pandemií v tomto období pohybovala na úrovni 75 %. Tržby na disponibilní pokoj a noc klesly na 5,42 €, což je historicky zcela nejnižší hodnota. Některé hotely v Praze, ale i v jiných městech zůstávají z těchto důvodů stále uzavřeny.

Restaurace hlásí za první půlrok 60% výpadek tržeb a opět jsou na tom nejhůře restaurace ve městech, včetně Prahy. Městská turistika utrpěla zásadní ztráty a zároveň mnoho firem stále drží své zaměstnance na práci z domova, což má negativní dopady na polední provoz restaurací.

Turistické destinace tradičně vytížené v létě domácími turisty, jsou přes léto obsazeny v průměru na 60 %, od září očekávají však další propady v obsazenosti, kterou odhadují na 30 - 40 %. V místech, kam turisté v létě zavítají navíc nastává problém s nedostatkem pracovníků, pro které se stal cestovní ruch a pohostinství všeobecně rizikovým oborem.

 

Zdroj: ASOCIACE HOTELŮ A RESTAURACÍ ČR
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz