21. 09. 2021 - ČR - Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!
A že nemáte tušení, jak jej při chystání oběda využít? Z celeru můžete připravit vskutku neobyčejné polévky, lahodné pyré místo tradiční bramborové kaše, ale také jej například upéct v troubě jako hranolky. Svou čerstvou nezaměnitelnou chutí vás pak oslní v osvěžujících salátech.
Ať už se pustíte do jakéhokoli receptu, dbejte na to, abyste vždy zpracovávali opravdu kvalitní kousek. Takový, navíc vypěstovaný v souladu s přírodou, najdete u ekologických zemědělců. Seznam míst, které bio zeleninu nabízejí, najdete na stránkách myjsmebio.cz.
NÁŠ TIP: Září – Měsíc biopotravin
Jemný celerový krém s brokolicí a semínky
1 menší celer
½ brokolice
2 mrkve
1 cibule
3 stroužky česneku
1 smetana
hrst slunečnicových semínek
lžíce slunečnicového oleje
sůl, pepř
Na rozehřátém oleji osmažte nakrájenou cibulku. Jakmile získá barvu, přidejte pokrájený česnek. Společně chvíli opékejte a následně zalijte vodou (může být i vývar). Do ní pak vložte pokrájenou zeleninu na menší kostky – celer i mrkev a růžičky brokolice. Vše osolte, opepřete a společně vařte zhruba 20 minut, dokud kostky nezměknou. Mezitím si na pánvi na sucho opražte slunečnicová semínka. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem a přilijte necelý kelímek smetany na vaření. Společně krátce povařte a dochuťte. Krém podávejte s opraženými semínky, kapkou zbylé smetany a kousky čerstvé a nevařené brokolice.
Šťavnaté hovězí plátky s celerovo-bramborovým pyré
½ kg hovězí svíčkové (či jiného kousku hovězího)
lžička slunečnicového oleje
sůl
1 celer
2 brambory
1 sklenka mléka
lžíce másla
sůl
Hovězí steak vyndejte z lednice minimálně hodinu před jeho přípravou, aby získal pokojovou teplotu. Mezitím si dejte do osolené vody vařit pokrájený celer s bramborami. Jakmile jsou kousky zeleniny měkké, rozmačkejte je, přidejte máslo a trochu mléka. Vše umixujte, postupně přidávejte mléko, dokud vám nevznikne jemné pyré bez kousků. Dochuťte jej solí dle potřeby. Na pánvi si rozehřejte trošku oleje a zprudka opečte hovězí steak z každé strany zhruba 4 minuty, aby byl uvnitř krásně šťavnatý. Rozkrájejte jej na plátky, posolte a podávejte s celerovo-bramborovým pyré.
Osvěžující salát Waldorf
½ menšího celeru
2 jablka
hrst kuliček hroznového vína
1 bio jogurt
1 lžíce majonézy (může být i zakysaná smetana)
hrst vlašských ořechů
šťáva z citronu
sůl, cukr a pepř
Celer, jablka i víno rozkrájejte na tenké proužky a smíchejte s vlašskými ořechy. Vše přelijte zálivkou, kterou připravíte spojením jogurtu, majonézy, šťávou z citronu dle vaší chuti a dále dolaďte solí, cukrem a pepřem.
Zdroj: PEPRCONSULTING
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.