Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Se začátkem sklizně nastává v Jižním Tyrolsku páté roční období – Törgellen

Se začátkem sklizně nastává v Jižním Tyrolsku páté roční období – Törgellen

27. 09. 2021 - JIŽNÍ TYROLSKO - Nastává ideální čas na seznámení se s jihotyrolskou gastronomií. Törggelen představují čas sklizně, poznávání a ochutnávání nového vína i místních specialit. Je to největší podzimní událost v Jižním Tyrolsku a začíná právě teď!

Při slavnostech Törggelen můžete navštívit řadu šenků, které místní farmáři nazývají Buscheschank, kde podávají pouze vlastní víno a delikatesy z vlastní produkce. Jejich poznávacím znamením jsou svazky větviček připevněné u vstupních dveřích. Návštěvníci zde ochutnávají nejen mladé víno, ale také další místní speciality. Konec sklizně sebou navíc přináší i největší jihotyrolský farmářský trh, který se koná 16. října v Bolzanu a je znám pod názvem Erntedankfest. Návštěvníci zde najdou stánky přeplněné regionálními potravinami, ať už domácí ovocné šťávy, vína, šnapsy, tak mléčné produkty včetně vyhlášených sýrů. Nepřehlédnutelná je také nabídka čerstvě sklizeného ovoce a zeleniny, či vyhlášených masových specialit.

Vzhledem k rozdílné nadmořské výšce jednotlivých farem, neprobíhá doba sklizně všude ve stejnou dobu. Hostitelé a farmáři v jedné osobě rádi poradí, který termín je na jejich farmě ten nejlepší. Součástí některých farem jsou buschenschanky či hofschanky, tak na ochutnávku mladého vína a místních pokrmů, nebudete muset chodit daleko.

Typickou delikatesou pro toto období jsou jedlé kaštany. Pochutnat si můžete nejen na pečených z kornoutku, výborně chutnají i v rozličných úpravách, například v podobě kaštanové polévky.

Kaštanová polévka

Pro 4 osoby

300 g sušených kaštanů

150 g sušených fazolí

Cukr

Sůl

Skořice

 

Kaštany a fazole (každé zvlášť) přes noc namočte a ráno sceďte. Pokud je to nutné, z kaštanů očistěte jemnou slupku. Kaštany a fazole spolu vařte v jednom litru vody do měkka hodinu a půl. Nakonec přidejte sůl, cukr a skořici. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, ochutnejte a případně dokořeňte.

 

Zdroj: Crest Communications a.s.
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz