Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

CUKRÁŘI JDOU DO BOJE ČEKÁ JE ŠAMPIONÁT

CUKRÁŘI JDOU DO BOJE ČEKÁ JE ŠAMPIONÁT

29. 09. 2021 - OLOMOUC -Profesionálové i amatéři, mladí i starší, ženy i muži, ti všichni, kteří našli zalíbení v cukrařině a mají chuť navzájem poměřit své dovednosti, se sejdou na Moravském cukrářském šampionátu 2021, který se bude konat 16. a 17. října v areálu výstaviště Flora Olomouc.

Soutěže se může zúčastnit každý cukrářský nadšenec i profesionál, kterému je 15 let a více. Šampionát pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR pobočka Severní Morava a Slezsko, Moravská střední škola Olomouc a Výstaviště Flora Olomouc. Účastníci se mohou přihlásit do několika soutěžních kategorií. Budou péct nebo zdobit dorty, perníčky nebo třeba vytvářet lahodné pralinky.

SVATEBNÍ DORT
Je to výzva, svatební dort patří k vrcholům cukrářského umění. A právě s ním se budou muset popasovat i soutěžící na šampionátu. Podmínkou je, aby jejich dort byl poživatelný, zdravotně nezávadný a minimálně dvoupatrový.

SVATEBNÍ DESIGN DORTU
Dobrý cukrář musí dort umět upéct, aby byl dobrý. Neméně důležité ale je, aby byl moučník i krásný. A právě tato disciplína čeká na soutěžící, podmínkou je ovšem věk 18 let. Zdobení dortu musí zvládnout ručně a na jeho dekorování mají 90 minut. Dort musí být pokryt potahovací hmotou, královskou glazurou, čokoládovou nebo jinou glazurou (polevou).

Je libo dort nebo mísu zákusků? Soutěžící si budou moct vybrat. Musí zvládnout buď vícedílný slavnostní dort, nebo čtyři druhy malých zákusků po šesti kusech. Tématem je Masopust. I zde platí, že všechny ozdoby i moučníky musí být nejen jedlé, ale samozřejmě i chutné a krásné.

JEDLÉ KVĚTY
Jsou krásné a snad každý je má rád. Na Moravském cukrářském šampionátu ale musí cukráři zvládnout květy jedlé. Takové, které ozdobí ty nejpovedenější dorty. Hodnotit se bude celkový vzhled, kreativita a originalita, odborná práce, obtížnost použitých technik a autentičnost.

JUNIORSKÝ DORT
Jak už název kategorie napovídá, zde se utkají mladí cukráři ve věku 15 až 21 let. Snad ještě mají v paměti pohádky Ondřeje Sekory, protože ty jsou tématem této disciplíny. Porotci se tak mohou těšit na dorty ve tvaru berušek, motýlů či jiného hmyzu. Fantazii se meze nekladou, dort ale musí být jedlý a jednopatrový.

DEKORATIVNÍ 3D PERNÍKY
Na šampionátu si soutěžící, porotci i návštěvníci připomenou vůni Vánoc. Další disciplínou jsou totiž medové perníčky, a to dokonce ve formě betlému. Cukráři budou péct svatou rodinu, pastýře či různá zvířátka a všechny je mohou nazdobit polevou.

CUPCAKES – LIVE SHOW
Jsou velice oblíbené, moderní, praktické a neskutečně dobré malé moučníky. Cupcakes má snad každý rád a je jen dobře, že i ony jsou soutěžním tématem letošního šampionátu. Soutěžící musí zvládnout vyrobit šest kusů na téma Velikonoce. Budou pracovat v kuchařském studiu a prokážou, jak se vlastně k práci umí postavit.

UMĚLECKÝ EXPONÁT
Pod tímto zvláštním názvem kategorie se skrývá zhotovená skulptura, figurky z margarínu, tuku, ledu, těsta, soli, cukru, karamelu, čokolády či modelovacích hmot. Hlavním cílem je ztvárnit, pokud možno atraktivně, jakékoliv téma. Velikost výtvoru? Bez omezení s ohledem na soutěžní prostor a vstupní dveře.

ČOKOLÁDOVÉ PRALINKY
Poslední, a velice atraktivní disciplínou, jsou čokoládové pralinky. Cukráři musí vytvořit tři druhy. První dle vlastní fantazie. Druhá musí být polévaná a třetí tvarovaná pralinka. Podmínkou je, aby se pralinka vešla porotcům do úst.

Více informací najdou zájemci na webu www.akc.cz.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz