Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Sommelierky ovládly soutěž Sommelier Moravy

Sommelierky ovládly soutěž Sommelier Moravy

30. 11. 2021 - ZNOJMO - V Louckém klášteře ve Znojmě proběhla v předposledním listopadovém týdnu soutěž Sommelier Moravy, pořádaná Asociací sommelierů ČR.

V sommelierském klání, zaměřeném na vína z Moravy a Čech, nedaly sommelierky svým mužským konkurentům šanci a obsadily první příčky. Mezi juniory zvítězila Kateřina Albrechtová, studentka SŠ Brno Charbulova, mezi profesionály pak Natálie Bordácsová z JustWINE Brno.

Soutěž, jejíž filozofií je budování vztahu k tuzemským vínům a gastronomii, se člení do dvou kategorií. Kategorie Junior (do 21 let) je určena studentům a absolventům škol se zaměřením na gastronomii, hotelnictví a turismus i pracujícím v gastronomii, vinařství a obchodu s vínem. V kategorii Profesionál (od 21 let) mohou soutěžit sommelieři, kteří profesi vykonávají aktivně. Akce je otevřená soutěžícím z České republiky, ale i ze Slovenska či Rakouska.

Finalisté jednotlivých kategorií:

Profesionálové

1. místo Natálie Bordácsová, JustWINE Brno

2. místo Martin Parýzek, Advivum s.r.o.

3. místo Pavol Velič, WineShop

Junioři

1. místo Kateřina Albrechtová, SŠ Brno, Charbulova

2. místo Veronika Kolegarová, Střední škola Brno Charbulova

3. místo Petra Vejšická, Integrovaná střední škola hotelového provozu, obchodu a služeb Příbram

„Ideální soutěž pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet své sommelierské znalosti a dovednosti. Testy jsou zaměřeny zejména na vinařství a vína z Moravy a z Čech a obtížnost otázek respektuje obě kategorie,“ vysvětluje Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR. „Cílem je vzbudit v účastnících zájem o kvalitní tuzemská vína, představit odrůdovou různorodost našich vín a seznámit soutěžící s novinkami ve vinařství a vinohradnictví České republiky včetně všech VOC, tedy vín originální certifikace. Propojením generací sommelierů pak chceme vytvářet odborné vazby mezi juniory a profesionály.“

Velký úspěch zaznamenala novinka v kategorii Profesionál, a to virtuální restaurace. „Sommelier současně obsluhoval tři stoly a prováděl servis sektu, bílého a červeného vína. Překvapení a nástrahy ze strany porotců v roli hostů dostály slibům velké show na mezinárodní úrovni, která soutěžící připravuje na účast v zahraničních kláních. Dvoudenní soutěžení tak bylo zakončeno prestižním finálovým vystoupením, které bylo radost sledovat. V této poslední disciplíně předvedl každý sommelier všechny své znalosti o dovednosti,“ přibližuje ředitel soutěže František Koudela. Více info o soutěži na www.sommeliermoravy.cz.

Zdroj: „Sommelier Moravy“

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz