Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vánoční anketa šéfkuchařů

Vánoční anketa šéfkuchařů

09. 12. 2021 - ČR - Smažený kapr patří neodmyslitelně k Vánocům. Jak ho máte na Štědrý den nejraději vy? Máte nějaký tip, jak ho připravit, aby chutnal u těm, kteří kapra moc nemusí?

MARTIN STRAKA
KUCHAŘ
VEDOUCÍ SMĚNY
AUGUSTINIÁNSKÝ DŮM ****S LUHAČOVICE

Já kapra na Štědrý večer připravuji klasicky v trojobalu. Je ale pravda, že v naší větší společnosti smaženého jí asi jen polovina, pro ostatní připravuji kapra na bílém víně a kmínu, jako podkovy. Smaženého kapra máme rádi jako filet bez kůže, i když to dá trochu víc práce. Pokud někomu nechutná kapr, je možnost i jiné ryby, jak na smažení, tak i přírodní způsob. To znamená třeba jen na pánvi na másle a k tomu se hodí například treska, které dávám celkově přednost třeba před lososem.

 

RADIM SVAČINA
ŠÉFKUCHAŘ
FRANKIE´S PUB OSTRAVA

Kapra o Vánocích si rád dopřeju klasicky smaženého jako řízek, kdy si naporcované filety nechám odpočinout v mléce, abych se zbavil občasného nepříjemného pachu. Maso tak také hezky zkřehne. Filety osuším, osolím, opepřím a zakápnu je citronovou šťávou. Pak je obalím v klasickém trojobalu z mouky, kterou si ještě osolím, rozšlehaného vajíčka a strouhanky. A usmažím. Také ale rád rodinu překvapím jinou úpravou, třeba kaprem pečeným v troubě na kořenové zelenině a víně. Tato úprava by mohla chutnat i těm, kterým kapr jinak moc nevoní.

 

MIROSLAV JANČA
ŠÉFKUCHAŘ
RESTAURACE ATMOSFÉRA LUHAČOVICE

Doma smaženého kapra už moc neděláme. Dříve jsme ho připravovali v bylinkovém, celozrnném obalu. Marinované kapří hranolky – ty by mohly chutnat i těm, kteří kapra zrovna nemusí. Za vyzkoušení to určitě stojí. Teď se zaměřujeme spíše na mořské ryby, ale kdo ví, třeba se časem znovu vrátíme k tradičnímu smaženému kapru s bramborovým salátem.

 

JULIUS LÖFFLER
ŠÉFKUCHAŘ
RESTAURACE LAVILLA ZLÍN

Musím se přiznat, že klasický smažený kapr mým favoritem není, ale i u nás na štědrovečerní tabuli samozřejmě nechybí. Dávám přednost raději stále populárnějšímu receptu, a to kapřím hranolkám. Myslím, že tento druh úpravy je schůdnější i pro ty, kteří klasického kapra moc nemusí třeba pro jeho typickou rybí chuť a vůni. Hranolky se totiž nejlépe přes noc marinují ve směsi koření a bylinek. Mám je nejraději s citronovou kůrou, česnekem a libečkem. Poté se obalí v mouce, já přidávám i škrob, a zprudka se vysmaží v oleji. A pokud k nim připravíte zelný salát podle chuti a například omáčku ze zakysané smetany s koprovým olejem, tak si i takzvaní odmítači této ryby určitě pochutnají a hlavně zachovají tradici kapra na štědrovečerní tabuli.

 

Zdroj:Redakce

Úvodní foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz