Štamgast & Gurmán

Připravte si streetfoodové pochoutky doma

Připravte si streetfoodové pochoutky doma

02. 02. 2022 - ČR - Na chuťovky ze streetfoodových festivalů, bister a food trucků už nemusíte čekat. Přeneste si jídlo z venku rovnou do vašich obýváků a připravte si s vašimi přáteli pohodový večer se skvělým jídlem.

Šikovná česká blogerka Svatava Coolinářka Vašková pro vás uvařila chutné a jednoduché recepty
s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Tak
neváhejte a připravte si typické pochoutky, které si můžete dopřát i bez návštěvy restaurace.

FISH ́N ́CHIPS

• 1 balení hranolků
• 500 g mořské ryby (treska, tilápie a jiné)
• 1/2 hrnku hladké mouky + trochu na
obalení
• 1 lžička jedlé sody
• cca 100 ml piva
• 1/2 lžičky soli
• olej na smažení
• 1 hrnek zeleného hrášku
• 1 lžička másla
• sůl
• tatarská omáčka
• citrón

Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu.
Zelený hrášek spařte horkou vodou v cedníku a potom ho na lžičce másla jen lehce prohřejte. Následně ho rozmačkejte šťouchadlem na brambory a lehce osolte.
Maso z mořské bělomasé ryby si nakrájejte na středně velké kousky a z obou stran ho osolte.
Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli a světlého piva. Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky. Vznikne těstíčko, konzistencí podobné tomu na palačinky. Ve větší pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak v těstíčku a dejte ji ihned smažit dozlatova z obou stran.
Hotovou rybu i hranolky podávejte s tatarskou omáčkou, s mačkaným zeleným hráškem a upečenými hranolky McCain Crispers.

HRANOLKY S AVOKÁDOVÝM GUACAMOLE A RAJČATOVOU SALSOU

Hranolky Crispers připravte podle návodu v troubě a servírujte je s připravenými dipy podle
následujících receptů.

Guacamole
• 1 velké zralé avokádo
• 4 cherry rajčátka
• 1 jarní cibulka
• chilli paprička (podle chuti)
• 1/2 malého stroužku česneku
• hrst čerstvého koriandru
• šťáva z 1/2 limetky
• špetka římského kmínu
• špetka soli
• pepř

Avokádo zbavte slupky a pecky, nakrájejte ho na větší kusy a vložte do mixéru společně s cherry rajčaty, jarní cibulkou, česnekem, čerstvým koriandrem a chilli, v množství podle vaší chuti. Přidejte římský kmín a všechno společně rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs ochutnejte a přidejte šťávu z limetky, sůl a pepř.

Rajčatová salsa
• 3 střední rajčata
• 1/2 červené cibule
• šťáva z 1/2 limety
• 1 stroužek česneku
• chilli paprička (podle chuti)
• hrst čerstvého koriandru
• špetka mletého římského kmínu
• pepř
• sůl
• olivový olej

Umytá rajčata a červenou cibuli nakrájejte na jemno a smíchejte s nasekaným koriandrem. Přidejte limetkovou šťávu, olivový olej a podle chuti prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a nasekanou chilli papričku. Připravenou salsu dejte nejméně na hodinu do lednice.

HRANOLKY CRISPERS S CHILLI CON CARNE

• 1 balení hranolků
• 400 g mletého hovězího masa
• 2 lžíce oleje
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 lžička mleté sladké papriky
• špetka kajenského pepře (nebo podle chuti)
• ½ lžičky mletého římského kmínu
• 170 ml hovězího vývaru
• 200 g plechovka krájených rajčat
• 2 lžíce rajčatového protlaku
• 200 g plechovka červených fazolí
• sůl
• pepř
• 25 g hořké čokolády
• krémová zakysaná smetana

Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu.
Olej vlijte do tlustostěnného hrnce a na něm orestujte najemno nasekanou cibuli. Asi po dvou
minutách přidejte na plátky nasekaný česnek a společně restujte ještě asi minutu. Do hrnce přidejte mleté hovězí maso, osolte ho a opepřete a zprudka orestujte. Když je maso osmažené, přidejte rajský protlak, papriku, kajenský pepř a římský kmín. Společně zarestujte a ihned přidejte krájená rajčata z plechovky a hovězí vývar. Hrnec zaklopte a chilli duste 30 minut. V průběhu vaření ho občas promíchejte. Na závěr do chilli vmíchejte scezené červené fazole z plechovky a hořkou čokoládu. Směs ochutnejte a dosolte dle vaší chuti. Chilli con carne můžete pro zjemnění doplnit zakysanou smetanou a servírujte ho v misce s křupavými hranolky McCain.

HRANOLKY S KACHNÍM MASEM NA ASIJSKÝ ZPŮSOB

• 1 balení hranolků
• 2 kachní prsa s kůží
• 2 špetky mletého římského kmínu
• 2 špetky mletého sušeného zázvoru
• olej na smažení
• jarní cibulka
• čerstvá chilli paprička
• Hoisin omáčkaNejprve kachní prsa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Kůži nakrojte do mřížky.

Důkladně je osolte a okořeňte mletým římským kmínem a zázvorem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na rozpálenou pánev (ideálně litinovou) dejte orestovat obě masa kůží dolů, aby pustila tuk. Když začne zlátnout a samo se pustí pánve, obraťte ho a nechte zatáhnout i z druhé strany.
Prsa přendejte na malý pekáček s pečícím papírem a dejte je (kůží nahoru) do trouby dopéct na cca 10 minut, tak aby se maso příliš nevysušilo a zůstalo růžové. V mezičase, kdy se pečou kachní prsa, připravte v troubě McCain hranolky Crispers podle návodu na obalu.
Dopečená kachní prsa před servírováním nakrájejte na tenké plátky, posypte nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou a přelijte je omáčkou Hoisin. Podávejte s V-hranolky Crispers.

HRANOLKY CRISPERS S KREVETAMI A KOPROVÝM DIPEM

Krevety:
• 20 tygřích krevet
• čerstvý zázvor
• 1 stroužek česneku
• špetka chilli
• olivový olej
• 1 lžička citrónové šťávy
• sůl
• pepř
Hranolky a dip:
• 1 balení hranolků
• krémová zakysaná smetana
• čerstvý kopr
• sůl
• pepř
• ledový salát

Nejprve si připravte marinádu na krevety z olivového oleje, čerstvého zázvoru, česneku a chilli vloček. Marinádu osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou.
Do směsi vložte oloupané a střívka zbavené tygří krevety a nechte marinovat asi 60 minut. Hranolky připravte dle návodu v troubě. Namarinované krevety napíchejte na špejli či grilovací jehlu a grilujte z obou stran, až zrůžoví.Nakonec si připravte dip ze zakysané smetany, nasekaného čerstvého kopru, soli a pepře. Krevety servírujte s hranolky, koprovým dipem a čerstvým ledovým salátem.

HRANOLKY S TRHANÝM VEPŘOVÝM MASEM A ČEDAREM

• 1 balení hranolků Crispers
• 500 g vepřové krkovice
• 1 malá cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
• 2 lžíce rajského protlaku
• 1 lžička sladké papriky
• 1 lžička římského kmínu
• 1,5 lžíce hnědého cukru
• 200 ml vody
• olej
• sůl
• pepř
• strouhaný čedar

Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou papriku, římský kmín, rajský protlak a krátce vše společně restujte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí a dochuťte solí a pepřem. Pak omáčku rozmixujte tyčovým mixérem.
Vepřovou krkovici po povrchu nakrojte do mřížky, osolte ji a do zářezů vetřete omáčku (trochu si
nechte k podávání). Maso dejte péct na 3 hodiny při 120 stupních zakryté alobalem. Po této době
maso odkryjte a dopékejte ještě cca 2 hodiny při 130 stupních. Upečené maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna. Hranolky připravte dle návodu na obalu v troubě. Hotové křupavé hranolky servírujte s trhaným vepřovým masem, posypané strouhaným čedarem (ten můžete opéct pomocí flambovací pistole) a zbylou BBQ omáčkou.

 

Recepty: food blogerka Svatava Coolinářka Vašková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz