Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Nejlepší řezači révy vinné se v pátek sjedou na Slovácko

Nejlepší řezači révy vinné se v pátek sjedou na Slovácko

08. 02. 2022 - BLATNICE POD SV. ANTONÍNKEM - O zlaté nůžky se utkají v pátek 11. února účastníci 17. ročníku Mistrovství ČR v řezu révy vinné – Memoriálu Jana Hajdy. Vinařské klání pořádané Svazem vinařů ČR ve spolupráci se společností BS vinařské potřeby se tentokrát uskuteční ve vinařství Víno Blatel, a.s. v Blatnici pod Svatým Antonínkem.

Na sedmdesát soutěžících se v pátek ráno potká v areálu vinařství Víno Blatel v Blatnici pod Svatým Antonínkem, aby na přilehlé vinici poměřili síly v netradiční disciplíně. Posuzuje se v ní umění a šikovnost vinařů, jejichž úkolem je co nejlépe ořezat keře révy vinné. „Hodnocení je zajištěno čtyřmi soutěžními komisemi. Po prvním vyhodnocení budou přední soutěžní pozice opětovně hodnoceny subkomisí složenou ze zástupců všech komisí,“ vysvětlil Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby a dodal: „Posuzovat se bude nejen kvalita a čistotu řezu, ale také architekturu keře a počet oček. K rychlosti soutěžících se přihlíží pouze v případě nerozhodných výsledků“.

Soutěžící v obou kategoriích budou mít letos za úkol ořezat 25 keřů révy vysazené v roce 2014 vedené rýnsko-hessenským způsobem. Pro ty v kategorii ELITE (ženy a muži nad 21 let) bude připraven vinohrad odrůdy rulandské šedé, pro JUNIORY (do 21 let) potom odrůdy solaris.

V areálu vinařství bude v průběhu celého dne připravený pro vinaře i diváky doprovodný program, jehož součástí bude i prezentace techniky a produktů pro vinaře. „Veškeré aktivity se budou konat ve venkovních prostorách za dodržení platných kovidových opatření. Od tradiční odborné přednášky jsme se s ohledem na situaci rozhodli letos upustit,“ dodal Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.

Soutěž Mistrovství ČR v řezu révy vinné vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. Za 16. ročníku si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně kolem osmdesáti soutěžících. V loňském roce se kvůli kovidové pandemii poprvé v historii akce neuskutečnila.

HARMONOGRAM AKCE

7.30 - 8.30 registrace soutěžících
9:00 začátek soutěže (kategorie Elite i Junior)
10:30 prezentace partnerů, občerstvení
13:30 vyhodnocení soutěže, předání cen

 

Více informací na www.vinarskepotreby.cz

 

Zdroj: Ing. Kateřina Martykánová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz