Štamgast & Gurmán

Nahlédněte s námi pod pokličku nejčastější české přílohy!

Nahlédněte s námi pod pokličku nejčastější české přílohy!

29. 03. 2022 - ČR - Velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní – brambory jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Víte ale, jaké existují druhy a že právě nyní nastává čas jejich výsadby? Přinášíme nejen praktické rady, ale i zajímavosti, které jste o této původně latinskoamerické pochoutce určitě nevěděli.

Věděli jste, že jsou brambory příbuzné rajčatům, paprikám nebo rulíku zlomocnému? Řadí se totiž do čeledi lilkovitých. Původně pochází z Jižní Ameriky a do Evropy se dostaly až se zámořskými objevy. Zde je Inkové pěstovali ve dvou klimatických pásmech. První bylo Peru a Bolívie, druhé Chile.

Co se skrývá pod slupkou?

Ze 70 % jsou brambory vlastně „jen“ voda. Zbytek jejich obsahu je však skutečně výživný, tvoří jej spousta škrobu, vitamínů i minerálů. Najdete v nich například brom, draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, molybden, nikl, sodík, vápník, zinek, železo, tuky, vlákninu, bílkoviny, pektin, polysacharidy, aminokyseliny, organické kyseliny a chlorofyl.

A, B, C, rané či pozdní?

Označení brambor je mnoho, proto vám poradíme, jak se v nich jednoduše vyznat. V zásadě máme dvě možnosti – dělení podle sklizně a podle způsobu zpracování. Podle prvního přístupu rozeznáváme rané, které se zpravidla sklízejí do 30. června, následují polorané, polopozdní a pozdní. Ty dozrávají od 30. června dále.

Na základě druhého přístupu, tedy podle zpracování, dělíme brambory na typ A, B nebo C. První z nich se vyznačují hladkou slupkou, lojovitou dužninou, protáhlým tvarem a menším obsahem škrobu. Jsou vhodné pro vaření ve slupce nebo na oblíbený bramborový salát. Brambory typu B mají univerzální použití. Jsou ideální jako příloha, restují se, hodí se do salátů, gulášů i polévek. Brambory typu C mají obvykle drsnější slupku, jsou škrobovité a po uvaření se rozpadají. Jsou vhodné k přípravě kaše, bramborového těsta nebo například bramboráků.

Výsadba je za dveřmi

Rané brambory pro první sklizně se v teplejších oblastech sázejí obvykle v březnu, v těch chladnějších pak během dubna. V zemědělství ovšem vždy záleží na počasí. Pokud by se farmáři rozhodli pro výsadbu dříve, riskovali by, že hlízy poškodí mráz. Za tři měsíce po výsadbě se pak můžete těšit na první čerstvé rané brambory. V teplých oblastech o něco dříve, a to koncem května nebo začátkem června. Pozor – tyto druhy se nevyplatí uskladňovat, a proto je doporučujeme spotřebovat co nejdříve.

Pakliže byste pro své pochoutky hledali opravdu kvalitní brambory, doporučujeme vyrazit na ekofarmu. Nejen, že dobře nakoupíte, ale dozvíte se také spoustu zajímavostí o pěstování bio ovoce i zeleniny Více informací o ekologickém zemědělství se dozvíte na myjsmebio.cz.

 

Zdroj: PEPRCONSULTING
Úvodní foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz