06. 04. 2022 - ČR - Pomalu, ale jistě končí dny, kdy se nám kvůli zimě nechce vstávat z postele. Čekají nás příjemnější rána, kdy nás budou probouzet paprsky slunce a venku zpívající ptáčci. Začněte své první jarní dny obměnou svého jídelníčku. Vezměte to hezky z gruntu – hned od snídaně! Vyzkoušejte tipy na skvělé šťávy, které vás dozajista správně naladí.
Chladné měsíce se nesly především ve znamení zásob z podzimní sklizně. Brzy se však dočkáme první zeleniny i ovoce, díky nimž budeme moci v kuchyni zase o něco více kouzlit. Zapomeňte na teplé čaje, které jste pili ještě zachumlaní v dece. Zpříjemněte si začátek dne čerstvými šťávami, jež vám dodají energii rovnou na celý den. Kombinacím se meze nekladou, a proto popusťte uzdu své kreativitě.
Pokud je to alespoň trochu možné, měli byste dávat přednost sezonním a lokálním potravinám v období jejich přirozené zralosti a v bio kvalitě. Při pěstování ovoce a zeleniny dle zásad ekologického zemědělství musí farmáři dodržovat přísná pravidla, díky kterým jejich produkty neobsahují rezidua pesticidů. Více informací o pěstování i chovu zvířat na biofarmách poskytnou stránky myjsmebio.cz. Seznam ekofarem najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio, kde pomocí interaktivní mapy vyhledáte nejbližší farmy ve vašem okolí.
Pakliže je na čerstvou zeleninu a ovoce ještě příliš brzy, neváhejte a spotřebujte zásoby ze zimy. Ve spíži nebo sklepě určitě najdete mrkve, petržel nebo třeba jablka a hrušky. A pokud pochází z biofarem, mají velkou výhodu – nejen, že jsou kvalitní a skvěle chutnají, ale nemusíte je loupat! Skvěle poslouží i zamražené ovoce z léta – například maliny, rybíz nebo ostružiny.
· 150 g bio jarní listové zeleniny (např. špenát, polniček i salát)
· ½ bio petržele (může být i celer)
· 1 bio jablko
· šťáva z půlky bio citrónu
· 1,5 hrnku vody
Jablko očistěte, nakrájejte na větší kousky a vložte do mixéru. Přidejte opláchnuté listy zeleniny, citrónovou šťávu, vodu a mixujte, dokud směs není tekutá.
· hrst bio lístků kopřivy
· 1 bio jablko
· 1 bio hruška
· lžička bio medu
· 1 hrnek vody
Kopřivu opláchněte, jablko a hrušku očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do mixéru, zalejte hrnkem vody a na závěr přidejte lžičku medu. Vše dobře promixujte. Pakliže by se vám směs zdála příliš hustá, přidejte vodu.
- 2 bio jablka
- hrst zmražených bio malin
- šťáva z půlky bio citrónu
- bio máta
Jablko očistěte, oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přisypejte zmražené maliny, nakapejte šťávu z půlky citrónu a vše dobře rozmixujte. Pokud bude směs hustá, přidejte vodu. Na závěr ozdobte mátou.
Pokud je to alespoň trochu možné, měli byste dávat přednost sezonním a lokálním potravinám v období jejich přirozené zralosti a v bio kvalitě. Při pěstování ovoce a zeleniny dle zásad ekologického zemědělství musí farmáři dodržovat přísná pravidla. Seznam ekofarem najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio, kde pomocí interaktivní mapy vyhledáte nejbližší farmy ve vašem okolí.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.