24. 05. 2022 - ČR - Na letošní rok připadá kulaté výročí 80 let od zahájení výroby sektů ve Starém Plzenci. Poutavý příběh zrození bublinek a jejich historii rok po roku mapuje nová kniha Marie Formáčkové „Aby měl život jiskru“.
Marie Formáčková a badatel a historik Zeno Čižmář čerpali informace z různých archivů a historických spisů. Nová kniha proto přináší mnoho zajímavostí i málo známých faktů o Starém Plzenci a BOHEMIA SEKTu. Kapitoly zachycují jednotlivé etapy výroby sektů od prvních začátků, postupné modernizace a využívání převratných vynálezů i získávání úspěchů doma a ve světě.
Slavnostní křest publikace se konal v Praze, v Senovážné ulici č. 4, kde byla přesně před 80 lety založena společnost Českomoravské sklepy šumivých vín, která vzápětí výrobu sektů ve Starém Plzenci zahájila. Jejím kmotrem se stal herec a zpěvák Ondřej Havelka v doprovodu své dcery Rozálie, který knihu se zvoláním „Bubbles, no troubles!“ pokřtil.
Věděli jste, že…
· Nejvíce staroplzeneckých sektů se každým rokem vypije v prosinci. Pokud by se tyto prosincové lahve položily do řady, dosáhly by z Prahy až do Paříže.
· Sektem ze Starého Plzence si připila i britská královna Alžběta II. v roce 1996 při slavnostní recepci na Pražském hradě. Podávaly se sekty Chateau Radyně a Louis Girardot.
· V každé sklence sektu se skrývá více než 1,5 milionu bublinek.
· Výrobce pravidelně přichází s limitovanými edicemi sektů. Největší prodejní úspěch přišel s uvedením Bohemia Sektu 2000 určeného k oslavám příchodu nového milénia.
· V roce 1997 započala tradice přípitků Bohemia Sektem na všech premiérách obou scén pražského Národního divadla, která trvá dodnes.
· Denní výrobní kapacita dnešní stáčecí linky sektů je 150 tisíc lahví. Toto číslo se rovná 2,5násobku celé roční produkce závodu v roce 1948.
· Při uvedení Bohemia Sektu na trh v roce 1970 se lahev prodávala za 29 Kčs.
· V sektárně existovala jednu dobu i speciální pracovní pozice tzv. „setřásalka“, která za směnu musela pootočit asi 20 000 lahví umístěných v dřevěných setřásacích stojanech.
Zdroj: BOHEMIA SEKT
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.