Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Kouzlete s hovězím. Vsaďte na originální recepty, které vás dostanou!

Kouzlete s hovězím. Vsaďte na originální recepty, které vás dostanou!

18. 07. 2022 - ČR - Šťavnaté, křehké a lahodné. Také milujete hovězí maso na všechny způsoby? Není se čemu divit, vždyť na tuto báječnou pochoutku by dal dopustit jen málokdo.

Pakliže máte v záloze osvědčené recepty, které za každých okolností sklidí úspěch, ale rádi byste vsadili i na něco nového, nechte se inspirovat našimi tipy. Čarujte v kuchyni z jednotlivých partií a pusťte se do nevšedních pokrmů, které během parných dní přijdou k chuti a zamiluje si je celá rodina!

Jak docílit skutečně unikátního gastronomického zážitku? Myslete na kvalitu! Ve vašich oblíbených obchodech hledejte regály s produkty ekologického zemědělství, které jsou viditelně označeny logy biolistu a biozebry.

Hovězí malý ořech v salátu

Suroviny

- 1 kg malého ořechu

- 2 cibule

- 1 červená paprika

- 1 l hovězí vývar

- sůl

- pepř

- oregano

Salát:

- 1 červená řepa

- 2 mrkve

- 300 g fazolových lusků

- 1/2 hrnku hrášku

- 1/2 šálku kukuřičných zrn

- 1 hlávka salátu

 

Postup

· Uvařte silný vývar k masu, ale snažte se ho nepřesolit.

· Připravte si velký formát alobalu, na který položíte maso nakrájené na silnější plátky. Podlijte ho dostatečným množstvím vývaru. Přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky, červenou papriku a okořeňte (opět buďte opatrní se solí, protože vývar také udělá své). Alobal dobře zabalte a pečte v troubě na 130 stupňů přibližně 4 hodiny.

· Červenou řepu uvařte, mrkev nastrouhejte, hlávkový salát nakrájejte na tenké nudličky a přidejte ostatní ingredience. Okořeňte podle chuti a podávejte s trhaným, pečeným masem.

Hovězí špízy po malajsku

Suroviny

- 0,6 kg hovězího masa z velkého ořechu

- 1 polévková lžíce sójové omáčky

- šťáva z jedné limety

- 2 polévkové lžíce Sriracha (nebo asijská chilli omáčka)

- 1 polévková lžíce švestkových povidel

- 1 stroužek česneku

- 1 polévková lžíce listů koriandru (čerstvě nasekané)

- 2 jarní cibulky (bílé a zelené části nakrájené na tenké plátky)

- hrst drcených pražených arašídů

 

Postup

· Maso nakrájejte na tenké plátky přes vlákno. Marinujte 2–3 hodiny ve směsi sójové omáčky s pálivou omáčkou sriracha, povidly, drceným česnekem a šťávou z limetky.

· Plátky masa navlékejte na špíz cik cak a zprudka opečte na grilu nebo grilovací pánvi z obou stran. Servírujte ozdobené drcenými arašídy, koriandrem a jarní cibulkou.

· Podávejte samotné nebo třeba s pečenými bramborami.

 

Grilovaná tabulová špička

Suroviny

- 0,8–1 kg tabulové špičky s tukovým krytím

- sůl

- vinný ocet

- olivový olej extra panenský

 

Postup

· Tabulovou špičku si nechte nakrájet od řezníka na steaky, nebo ji naporcujte ostrým nožem na čtyři přibližně stejně velké kusy tak, aby na každém kusu bylo tukové krytí.

· Smíchejte vinný ocet se solí. Až se sůl rozpustí, smíchejte s olivovým olejem. Vzniklou zálivkou potřete maso, zabalte do fólie a nechte v pokojové teplotě 2 až 3 hodiny.

· Na rozpáleném grilu nebo v rozpálené pánvi opékejte steaky z každé strany 4 až 5 minut – podle toho, jak moc propečenou si svou picanhu (tabulovou špičku) chcete vychutnat.

· Grilované maso nechte 3 až 4 minuty odpočinout a podávejte s listovým salátem a vhodnou salsou (například chimichurri).

 

 

Rostbíf

Suroviny

- 1 kg vysokého roštěnce

- 1 lžíce uzené červené papriky

- sůl a pepř

- sklenka olivového oleje extra panenského

- půl sklenky vinného octa

- oregano

- 3 stroužky česneku

 

Postup

· Maso upravte ostrým nožem do pravidelného tvaru.

· Smíchejte vinný ocet s olivovým olejem a dosolte tak, abyste získali výraznou zálivku jako na salát. Přidejte oregano a rozdrcené stroužky česneku. Důkladně touto směsí namasírujte maso, opepřete a posypte uzenou paprikou.

· Zabalte takto naložené do potravinové fólie a nechte působit při pokojové teplotě alespoň 3 hodiny.

· Pečte při 180 stupních 45 minut. Pokud máte parní troubu, nastavte si 65 stupňů a maso vařte na páře na tuto teplotu 4 až 5 hodin.

· Hotové maso vyjměte z potravinové fólie, lehce osušte papírovým ručníkem a zprudka opečte ze všech stran na pánvi.

· Podávejte horké s rýží nebo hranolky jako pečeni, nebo studené s bramborovým salátem.

 

Filet mignon s omáčkou ze zeleného pepře

Suroviny

- 0,4 l hovězího vývaru

- 3 lžíce másla

- 600–800g filet mignon (špičky hovězí svíčkové)

- 3 lžíce nakrájené šalotky

- 200 ml smetany ke šlehání

- 3 lžíce koňaku nebo brandy

- 2 lžíce okapaného zeleného pepře ve slaném nálevu

Postup

· Zredukujte hovězí vývar na polovinu. Mezitím rozpusťte máslo ve velké pánvi na středním plameni.

· Steaky osolte a opepřete. Opečte je na požadovanou propečenost, u medium-rare asi 4 minuty z každé strany. Přeneste steaky na nahřátý talíř.

· Do stejné pánve přidejte nakrájenou šalotku a restujte 2 minuty. Odstraňte z tepla. Přidejte zredukovaný hovězí vývar, šlehačku, 3 lžíce koňaku a zrnka zeleného pepře.

· Vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky – asi 6 minut. Podle chuti dochuťte pepřem.

· Nalijte omáčku na steaky a podávejte se salátem nebo pečenými bramborami.

 

Zdroj: PEPRCONSULTING

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz