Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Morava zná své nové top sommeliery

Morava zná své nové top sommeliery

30. 11. 2022 - ZNOJMO - Dvoudenní soutěžní klání Sommelier Moravy organizované Asociací sommelierů ČR, ve kterém se utkalo 23 studentů a 14 profesionálů, se uskutečnilo ve dnech 23. a 24. listopadu ve vinařství THAYA ve Znojmě. Co do počtu přihlášených soutěžících byl letošní ročník jedním z historicky nejúspěšnějších.

Titul Sommelier Moravy si odnesli Mária Šípková ze SOŠ Gos-SK Trnava a Matouš Forman působící ve společnosti Californian Wines. V juniorské kategorii bodovaly dámy. Druhé místo získala Vendula Prachařová ze SŠ Charbulova Brno a třetí příčku obsadila Barbora Marková ze stejné střední školy. Martin Parýzek a Natálie Bordácsová si odnesli druhé a třetí místo v kategorii profesionálů.

Test sommelierských dovedností doprovázel bohatý program v podobě odborných přednášek a exkurzí, díky kterému je soutěž každoročně zásadní událostí ve světě vína, kde si na své přijdou i diváci.

“Soutěž Sommelier Moravy měla velmi dobré obsazení mladými sommeliery, což je dobrý signál. Ukazuje to, že povolání sommeliera je atraktivním oborem a zaměření se na znalosti a vína z České republiky je rozhodně pozitivním trendem. Je třeba zdůraznit i fakt, že sommelierství není jen doménou mužů, v letošním ročníku byla žen dokonce převaha,” komentuje akci Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR.

Vzdělávání nových sommelierů i kariérní posun profesionálů

Soutěž Sommelier Moravy je nastavená tak, že během samotného klání vychovává další ročník účastníků. Novinkou letošního ročníku byl sommelierský seminář pro studenty prvních a druhých ročníků středních škol, kde pod vedením Ivo Dvořáka a Františka Koudely trénovali své smysly a získali teoretický i praktický úvod do tajů sommelierské profese.

“Rádi bychom, aby nový koncept seminářů pro začínající studenty středních škol umožnil zažehnout plamínek nadšení pro obor již v okamžiku, kdy mladý člověk začíná přemýšlet, co jej baví a kam dále. Díky možnosti vidět na soutěži své starší spolužáky či profíky, jak bojují s trémou a současně se podporují, mají pak i více odvahy začít se učit a přijet příští rok už jako soutěžící,” uvádí ředitel soutěže František Koudela.

Více info o soutěži na www.sommeliermoravy.cz

 

Zdroj:  Asociace sommelierů ČR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz