Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jak na zdravý jarní detox?

Jak na zdravý jarní detox?

09. 01. 2023 - ČR - Každý občas máme chuť na svém těle zmáčknout tlačítko reset. V takových případech je detox ideálním nástrojem, jak naše tělo znovu nastartovat.

Možná už víte, že je tělo navrženo tak, aby se automaticky čistilo od vnitřních i vnějších toxinů. Konzumace nezdravých jídel, stres a sedavý životní styl ale tuto schopnost mnohonásobně snižují. Kromě imunity tím trpí také naše vitalita a psychika. Zaměřili jsme se na tipy, které vám usnadní jarní detox a přispějí tak ke zlepšení vašeho zdraví a psychické pohody.

Každý den jsme obklopeni tisíci syntetickými látkami. Vyskytují se v potravinách, oblečení, kosmetice nebo i v pitné vodě. Škodlivé látky se mohou hromadit v lidských tkáních, což má negativní dopad na naše zdraví. Pokud se chystáme na jarní očistu, měli bychom se vždy soustředit na tělo jako celek. Správný a efektivní detox by se měl skládat ze tří hlavních složek: detox fyzického těla, mentální detox a detox prostředí.

Detox těla

Vyvážený a pestrý jídelníček je vhodný nejen jako prevence civilizačních chorob, ale podporuje také správné fungování psychiky. Při sestavování svého jídelníčku si nemusíte počítat každou kalorii. Pro začátek postačí, pokud z něj vyřadíte vysoce zpracované potraviny, omezíte konzumaci jednoduchých cukrů a budete upřednostňovat suroviny z lokálních zdrojů.

Napomoci vám k tomu mohou některé kuchyňské spotřebiče pomocí nichž si jídlo připravíte snadno a rychle. Ve stolním mixéru si můžete jednoduše připravit smoothie ke svačině do práce. Příprava porce, nabité vlákninou a potřebnými bílkovinami, vám zabere necelé tři minuty. Stačí smíchat například banán s ořechovým máslem, skořicí, řeckým jogurtem a mlékem. Pokud do svého jídelníčku chcete zakomponovat více antioxidantů, stačí v mixéru smíchat jakoukoliv zeleninu nebo ovoce s džusem dle chuti.

Mentální detox

Při detoxikační kůře nesmíme zapomínat ani na naši mysl. Ideálním nástrojem na zklidnění mysli je meditace, která nám umožní být si plně vědomi toho, co se odehrává v našem těle. Pravidelné meditace zvyšují naši odolnost vůči stresu, snižují úzkosti, zlepšují paměť a mnoho dalšího.

Meditace pro každého znamená něco jiného. Klidné posezení nad šálkem ranní kávy lze jistě za formu meditace považovat. Možná vás ale překvapí, že konzumace kofeinu ihned po probuzení je pro nás škodlivá. Ráno se nám v těle vyplavuje kortizol a pitím kávy tento proces narušujeme, čímž si vytváříme proti kofeinu odolnost. Ideální je si kofein dopřát 2-3 hodiny po probuzení. Vezměte si proto svou ranní kávu raději s sebou do práce například ve stylovém termohrnku, který ji udrží teplou po celé dopoledne.

Jistě už jste slyšeli o zeleném čaji matcha, který je skvělou alternativou již zmiňované kávy. Matcha patří mezi jeden z nejbohatších zdrojů antioxidantů a v neposlední řadě obsahuje rutin, který podporuje využití vitaminu C. Matcha se v porovnání s kávou uvolňuje pomaleji a tím nám dodává energii po delší dobu.

Detox prostředí

Pro člověka není nic přirozenějšího než trávit čas v přírodě. Svému tělu nejvíce prospějeme, naplánujeme-li si pravidelné procházky na čerstvém vzduchu, ideálně ráno ihned po probuzení. Světlo, kterému se při pobytu venku vystavujeme má různé formy. Ráno má světlo takzvanou „aktivační funkci“. Uvádí totiž naše tělo do bdělého stavu. Ranní pohyb pobyt na slunci ovlivňuje naše biologické hodiny, zlepšuje náš spánek a urychluje usínání následující večer.

V naší rutině by také neměl chybět sport. Pohybová aktivita zlepšuje nejen fyzický výkon, ale také prospívá našemu mozku a má antidepresivní účinky. Máte-li problém s udržením motivace, udělejte si radost novým sportovním oblečením nebo kvalitní obuví. Pokud vám i přesto dělá problém začlenit do svého režimu více pohybu, zkuste si danou sportovní aktivitu co nejvíce zautomatizovat. Pokud například sportujete ráno, převlékněte se do sportovního ihned po probuzení. Postupem času se z tohoto malého úkonu může stát zvyk a tím pádem i součást vašeho běžného dne.

Zdroj: Surikata PR

Foto: Fashion Arena Prague Outlet

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz