03. 03. 2023 - ZNOJMO - V prostorách Centra Louka se uskutečnila v pátek 3. března soutěž o královskou a výběrovou okurku, kterou pořádá Znojemská Beseda. Vedle vína a dalších regionálních produktů se právě okurky řadí k největším symbolům celého Znojemska.
Odborná komise okurky hodnotí hned ve dvou kategoriích, ty vítězné se následně pyšní právě označením královská či výběrová okurka na sklenici.
V kategorii královská okurka se letošní rok utkalo 11 soutěžních vzorků, jedná se o okurky, které neobsahují umělá sladila a pikantní přísady. Další varianty jako jsou například pálivé či fermentované okurky se řadí do kategorie výběrová okurka, kterých se zapojilo celkem 13.
Foto: Ředitel Znojemské Besedy František Koudela
„Jako Znojemská Beseda se snažíme ve Znojmě udržovat nejen turismus a společenské dění, ale právě také dlouholeté tradice, ke kterým pěstování okurek bezesporu patří. Ačkoliv se část pěstování a zpracování okurek přenesla ze Znojma do jiných regionů, tak si moc vážím právě těch, kteří tuto tradici do Znojma vracejí i všech, kteří se na soutěži každoročně podílejí,“ komentuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.
Do poroty čítající více než 20 členů letos usedli jak zástupci města Znojma, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Baťovy univerzity ve Zlíně, Mendelovy univerzity, všech zúčastněných firem, Znojemské Besedy i certifikovaní sommeliéři. Za zástupce Vysoké školy chemicko-technologické v Praze jsme přivítali doc. Dr. Ing. Marka Doležala, Ing. Vojtěcha Ilko, Ph.D., Ing. Miluši Hrdličkovou a doc. Dr. Ing. Zdeňku Panovskou. Z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se do komise zapojila Ing. Zuzana Míšková, Ph.D., Ing. Jana Šenkýřová, Ph.D. nebo doc. Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D. Z Mendelovy univerzity do komise zasedla Ing. Jana Zemanová, Ph.D. a Prof. Ing. Alžběta Jarošová, Ph.D.
Všichni tito akademičtí pracovníci se zabývají potravinářskou výrobou a díky svým odborným znalostem dokáží posoudit správné pěstování a následné zpracování. Jejich úkolem bylo mezi 24 vzorky vyhodnotit vzhled, vůni, konzistenci, chuť a harmonii. Vše v bodové škále a s anonymní uváděním vzorků tak, aby byla soutěž co nejvíce objektivní.
„Cílem celé soutěže je pomoci spotřebitelům zorientovat se na trhu zpracovaných okurek. Výsledky oznámíme stejně jako v jiných letech na Slavnostech okurek, na které všechny zveme 4. srpna na ulici Hradní,“ doplňuje František Koudela.
Zdroj: Karel Semotam, Znojemská Beseda
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.