Štamgast & Gurmán

Čtvrtstoletí Gastra Hradec

Čtvrtstoletí Gastra Hradec

17. 04. 2023 - HRADEC KRÁLOVÉ - V hradeckém Kongresovém centru Aldis proběhl v březnu již 25. ročník národní soutěže kuchařského, cukrářského a carvingového umění. Tradiční akci pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Kromě možnosti nahlédnout pod pokličku či spíše pod ruce profesionálům, nabídlo Gastro Hradec příležitost se kochat krásou jejich výtvorů, ocenit pečlivou přípravu a často doslova piplavou práci, zejména při divácky oblíbené soutěži ve food carvingu neboli v uměleckém vyřezávaní z ovoce a zeleniny na čas.

„Mile nás překvapilo, kolik soutěžících připravilo své exponáty a vážilo cestu do Hradce Králové. Přeci jenom jsme se 25. ročníku dočkali po tříleté pauze vynucené kovidem. Jsme rádi, že Gastro Hradec navázalo bez problémů na svoji pověst svátku kuchařů a cukrářů,“ řekla Helena Urbanová z pořádající pobočky Východní Čechy Asociace kuchařů a cukrářů ČR, která stojí za organizací Gastra Hradec od samotného počátku.

Více než 200 soutěžících bojovalo hned v několika kategoriích; pro některé z nich je hradecká akce součástí přípravy na účast v mezinárodních soutěžích. Své regionální příležitosti k porovnání svých schopností využívají také studenti gastronomických škol v Hradci i okolí.

„S každou soutěží, s každým ročníkem jsem neustále překvapován stoupající úrovní prací, které studenti gastronomických oborů předvádějí. Jejich díla vypovídají o zájmu o řemeslo, o touze na sobě pracovat, být vidět a především, a toho si velmi považuji, stojí o názor zkušenějších kolegů,“ uvedl Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Cenu primátorky města Hradec Králové převzala Jitka Buchtová ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec za svůj perfektní výkon v kuchařské artistice, jedné ze soutěžních carvingových disciplín.

V kategorii Kuchař zvítězil Martin Franc z VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ Hradec Králové, vítězný titul z řad Kuchařů – juniorů získal Michael Veselý ze stejné školy. A místní vzdělávací instituce slavila i nadále, kdy pomyslný hattrick uzavřel ziskem zlaté příčky v kategorii Kuchař – kadet svým vítězstvím David Petr.

Zlato se udělovalo i v cukrařině. Za juniory jej získala Barbora Kolaříková, v kadetech zabodovala Natálie Malíková.

 

Zdroj: Ivana Borovková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz