Štamgast & Gurmán

Grilovací omáčky a koření s kouřovou příchutí

Grilovací omáčky a koření s kouřovou příchutí

21. 04. 2023 - ČR - S novou řadou koření a steakových omáček přichází Vitana. Nabídne tak oblíbenou kouřovou příchuť, kterou si mohou vychutnat i ti, kdo nepřipravují jídlo na otevřeném ohni.

Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních činností. Je to příležitost k setkání s přáteli nebo rodinou, samozřejmostí je skvělé jídlo a pití a také typická vůně a chuť kouře. „Kouřová příchuť a vůně je oblíbená po celém světě, napříč všemi kulturami. Hořením dřeva vzniká typické kouřové aroma, které si náš mozek spojuje se vzpomínkami našich předků. Vaření na ohni totiž bylo pro vývoj lidstva klíčové. Tepelně upravené jídlo pomohlo našemu trávení, které trvalo kratší dobu. Zbylo tak více času na jiné věci – například různé vynálezy,“ vysvětluje PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D., která se zabývá antropologií jídla na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

A jak kouřová příchuť vlastně vzniká? „Zcela přírodně – konktrétně v tomto případě hlavně z uzené papriky nebo chipotle, což jsou uzené chilli papričky. Tyto ingredience se udí podobně jako třeba maso, jsou vystaveny kouři z vybraných druhů dřeva. Oblíbený je například pekanový ořech, ořešák nebo dub,“ vysvětluje Sabina Farková, vývojová inženýrka za kategorii koření ve společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

 

Zdroj: AC&C Public Relations, s.r.o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz