Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Cukráře čeká nervy drásající souboj

Cukráře čeká nervy drásající souboj

05. 07. 2023 - OLOMOUC - Už po páté se cukráři sjedou do Olomouce. Ve dnech 7. a 8. října se tam koná Moravský cukrářský šampionát. Místem sladkých soubojů je tradičně pavilon C na Výstavišti Flora Olomouc.

Soutěže se může zúčastnit každý milovník cukrařiny, který je k 1. říjnu 2023 starší 15 let. Do juniorské kategorii se mohou zapojit soutěžící ve věku od 15 až 19 let. Zájemci mohou podávat přihlášky až do 20. září na stránkách www.akc.cz. Tam najdou i veškeré podrobnosti k soutěži.

Šampionát bude mít tento rok deset kategorií. Tou nejvýznamnější je svatební dort. Musí být minimálně dvoupatrový a soutěžící budou usilovat o to, aby byl jejich dort krásný, ale i originální, kreativní a samozřejmě i chutný. I další kategorie je náročná. Mladí cukráři musí prokázat svou zručnost při výrobě makronek. Musí upéct tři druhy a připravit i tři druhy náplní. Porota zhodnotí nápaditost, kombinaci barev a také chuť makronek.

Soutěžící si mohou zvolit i kategorii cukrářský exponát. Pokud tak učiní, čeká je výroba slavnostního dortu nebo příprava mísy malých dezertů. Dort má splňovat dané podmínky. Například musí být vícedílný. Kolik pater bude mít, záleží na jeho výrobci. Kdo si zvolí dezerty, musí počítat s tím, že napeče čtyři druhy po šesti kusech. Neméně zajímavá kategorie nese název jedlé květy. Účastníci šampionátu budou modelovat cukrové květiny. Musí zvládnout šest druhů.

Stejně jako každý rok je i letos připravená kategorie pro juniory, kteří se pokusí na- zdobit svůj dort na dané téma. Tentokrát to je dort na motivy české nebo slovenské pohádky. Musí být jednopatrový.

I další kategorie je hravá. Soutěžící zapomenou na tradiční perníkové chaloupky, za úkol budou mít upéct 3D perníčky ve tvaru vánočního vlaku.

Cukrářské klání se neobejde bez své pralinkové kategorie a uměleckého exponátu. Tím je zhotovená skulptura, figurky z margarínu, tuku, ledu, těsta, soli, cukru, karamelu, čokolády, modelovacích či hmot. Fantazii se meze nekladou. I další kategorie se týká perníku, a to na téma domácí hospodyňka. Tyto perníčky mají být zdobené, malované nebo s využitím 2D ART techniky. V poslední kategorii mají cukráři za úkol vyrobit svatební dort, ale na svatbu zlatou, což může být zajímavá výzva.

www.moravskycukrarskysampionat.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz