Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

17. 07. 2023 - ČR - Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

Trhané hovězí nebo vepřové maso se k nám dostalo z Jižní Ameriky a v posledních letech se těší velké oblibě. Kromě kvalitního kusu masa ale budete potřebovat i dobrý gril a trpělivost, peče se velmi pozvolna.


Maso by obecně nemělo být příliš libové, aby dosáhlo správné šťavnatosti. Tuk je v tomto případě nositelem chuti, vždy tak sáhněte po prorostlejších kouscích. Na trhané vepřové se hodí krkovička. V případě hovězího doporučujeme krk nebo libovější zadní.


Krok č. 1: VÝBĚR MASA


Při výběru masa si dejte záležet a zaměřte se na původ. Vydejte se třeba na některou z blízkých farem a nechte si poradit farmářem.


Krok č. 2: ODSTRANIT TUK A OKOŘENIT


Dalším krokem je odstranění přebytečného tuku z povrchu masa. Poté maso svažte kuchyňským provázkem tak, aby se opékalo rovnoměrně z každé strany a potřete jej olivovým olejem. Následuje směs koření. Volte klasickou kombinaci – čerstvě namletý pepř a kvalitní sůl. Dále můžete doplnit o prolisovaný česnek a čerstvý tymián nebo jiné bylinky dle vlastního výběru.


Krok č. 3: POZVOLNÉ GRILOVÁNÍ


Nikam nespěchejte. Obecně platí, že čím větší kus masa budete grilovat, tím více času nad přípravou strávíte. Steaky o hmotnosti alespoň 2 kg se grilují při teplotě 110–120 stupňů v délce asi 4–6 hodin. Záleží na druhu a velikosti, maso je potřeba kontrolovat teploměrem, teplota by měla být mezi 90 a 94 stupni. Hotové je ve chvíli, kdy má teplotu asi 95 stupňů a jde trhat prsty.


Krok č. 4: TRHÁNÍ


Hotové maso přemístěte ideálně na prkénko, aby se lépe trhalo. Dále budete potřebovat dvě vidličky, pomocí kterých steak natrháte. Maso trhejte do té doby, než budete mít z pečínky vlákna. Takto připravené maso podle chuti ještě okořeňte.


S čím trhané maso podávat?


Oblíbená specialita v hovězí variantě se nejčastěji podává namísto mletého masa v opečených bulkách v kombinaci s pikantní omáčkou a čerstvou zeleninou. Trhané vepřové je delikátní i samostatně na žitném chlebu s hořčicí.


Zdroj: Kateřina Chalupová, PEPR Consulting

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz