17. 07. 2023 - ČR - Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.
Trhané hovězí nebo vepřové maso se k nám dostalo z Jižní Ameriky a v posledních letech se těší velké oblibě. Kromě kvalitního kusu masa ale budete potřebovat i dobrý gril a trpělivost, peče se velmi pozvolna.
Maso by obecně nemělo být příliš libové, aby dosáhlo správné šťavnatosti. Tuk je v tomto případě nositelem chuti, vždy tak sáhněte po prorostlejších kouscích. Na trhané vepřové se hodí krkovička. V případě hovězího doporučujeme krk nebo libovější zadní.
Při výběru masa si dejte záležet a zaměřte se na původ. Vydejte se třeba na některou z blízkých farem a nechte si poradit farmářem.
Dalším krokem je odstranění přebytečného tuku z povrchu masa. Poté maso svažte kuchyňským provázkem tak, aby se opékalo rovnoměrně z každé strany a potřete jej olivovým olejem. Následuje směs koření. Volte klasickou kombinaci – čerstvě namletý pepř a kvalitní sůl. Dále můžete doplnit o prolisovaný česnek a čerstvý tymián nebo jiné bylinky dle vlastního výběru.
Nikam nespěchejte. Obecně platí, že čím větší kus masa budete grilovat, tím více času nad přípravou strávíte. Steaky o hmotnosti alespoň 2 kg se grilují při teplotě 110–120 stupňů v délce asi 4–6 hodin. Záleží na druhu a velikosti, maso je potřeba kontrolovat teploměrem, teplota by měla být mezi 90 a 94 stupni. Hotové je ve chvíli, kdy má teplotu asi 95 stupňů a jde trhat prsty.
Hotové maso přemístěte ideálně na prkénko, aby se lépe trhalo. Dále budete potřebovat dvě vidličky, pomocí kterých steak natrháte. Maso trhejte do té doby, než budete mít z pečínky vlákna. Takto připravené maso podle chuti ještě okořeňte.
Oblíbená specialita v hovězí variantě se nejčastěji podává namísto mletého masa v opečených bulkách v kombinaci s pikantní omáčkou a čerstvou zeleninou. Trhané vepřové je delikátní i samostatně na žitném chlebu s hořčicí.
Zdroj: Kateřina Chalupová, PEPR Consulting
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.