Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Na Mikulovsku opět bodovaly vlašáky

Na Mikulovsku opět bodovaly vlašáky

31. 08. 2023 - ČR - Porota zasedla k již druhému hodnocení Národní soutěže vín na Moravě, tentokrát nad víny s původem hroznů v Mikulovské vinařské podoblasti.

Jako nejlepší víno vybrala a titul Šampiona udělila Ryzlinku vlašskému 2022, pozdní sběr z Vinařství Garčic. Šampion se stal zároveň vítězem kategorie suchých bílých vín a kromě titulu získal jeho výrobce – Vinařství Garčic také zvláštní odměnu v podobě barikového sudu Seguin Moreau, který vítězi věnovalo partnerské město Mikulov. Pavlovské Vinařství Garčic se může pyšnit také nejlepším vínem v kategorii červených suchých vín za Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, čím ovládlo obě nejnabitější a nejprestižnější kategorie soutěže.

„Hrozny pochází z viniční trati U Božích muk. Tato trať je jedna z nejlepších viničních tratí v Pavlově, a to především díky vyššímu obsahu vápna v půdě. Vína jsou zde vysoce minerální a slaná. Hrozny tu i při špatném ročníku dobře dozrávají. Vítězný Ryzlink Vlašský jsme sbírali začátkem listopadu a hrozny v tu dobu byly asi z 25 % botrytické, při cukernatosi 23 ČNM. Ve víně můžete cítit nádech citrusových plodů a rozinek, doplněnou o výrazný kovový minerál. Chuť je silně minerální a extraktivní, v závěru je víno slané a šťavnaté,“ přiblížil Šampiona Jan Garčic, majitel vinařství.

Že se na Mikulovsku, především v okolí Pálavy, vyrábějí nejlepší „vlašáky“ v České republice, potvrdilo také vinařství Ing. Miroslav Volařík z Mikulova, jehož Ryzlink vlašský 2022, výběr z hroznů se stal nejlepším vínem v kategorii bílých polosuchých a polosladkých vín.

 

Šampion a vítězové kategorií:

Kategorie A – bílá vína suchá

Šampion a vítěz kategorie: Ryzlink vlašský 2022, pozdní sběr – Vinařství Garčic

Kategorie B – bílá polosuchá a polosladká

Vítězové kategorie: Ryzlink vlašský 2022, výběr z hroznů – Ing. Miroslav Volařík

Kategorie C – sladká vína (bílá, růžová i červená)

Vítěz kategorie: Pálava 2021, výběr z bobulí – ANNOVINO VINAŘSTVÍ LEDNICE

Kategorie D – růžová vína a klarety

Vítěz kategorie: Cabernet Sauvignon rosé 2022, výběr z hroznů – Střední vinařská škola Valtice

Kategorie E – červená vína suchá

Vítěz kategorie: Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů – Vinařství Garčic

Kategorie G – jakostní šumivá vín

Vítěz kategorie: Sekt VOC Valtice – CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice

Nejlepší kolekce: Vinařství Tichý, Dolní Dunajovice

Výstava vín pro veřejnost

Již tradičně budou mít všichni milovníci vína a zájemci o Národní soutěž vín možnost ochutnat na jednom místě všechna vína, která se zúčastnila prvního kola Mikulovské vinařské podoblasti a to od 8. do 10. září na zámku v Mikulově v rámci Pálavského vinobraní.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz